Актуальна тема

Меню

Скажіть «Ні!» екопесимізму – ви можете озеленити цей світ

Після шести років очищення довкілля Англії та наприкінці терміну своїх повноважень голова Агентства з охорони навколишнього середовища Кріс Сміт (Chris Smith) не збирається складати руки. До вашої уваги уривок з його промови: "...Ми ЗАНАДТО часто зображуємо зміну клімату та його наслідки як нічне жахіття. А люди ж не люблять слухати про страшне. Вони не хочуть вірити у жахіття; вони хочуть мати надію. Вони прагнуть вірити у щось інше, краще. І ми повинні проводити обговорення та дискусії про зміну клімату у такому ж тоні.

Творці державної політики не роблять проблеми навколишнього середовища та змін клімату реальними; такими, що мають стосунок до повсякденного життя та досвіду людей. Ми говоримо про ці речі надто узагальнено. Торкніться теми навколишнього середовища чи зміни клімату в розмові з пересічними людьми й побачите, як швидко згасне їхній інтерес. Але варто лиш заговорити про їхнє особисте маленьке середовище – про річку на краю їхнього села чи пейзажі, які вони бачать щодня, або міські ландшафти та їхні особливості – і в очах людей спалахує іскра. Це їх цікавить. Вони переймаються цим. Вони покладають великі надії на це. І знають, що хотіли б змінити.

Чи можна поєднати цей запал місцевим середовищем з загальними принципами, які стосуються його керування? Люди переймаються цим. Вони хочуть бачити прогрес, і політики глибоко помиляються, якщо думають, що громадськості байдуже. Я вважаю, що в той час як виборці не бачать навколишнього середовища в якості національного пріоритету, вони бачать його як обов’язкову умову – щось, про що необхідно дбати й що лежить в основі всього іншого.

Отже, у цій сфері ще залишається надія, ніщо не летить у тартари, як це може здаватися. Навколишнє середовище Великобританії покращилось за останні 10-15 років – я маю на увазі якість повітря та води й рівень охорони ґрунтів. Частково це сталось завдяки важкій роботі Агентства з охорони навколишнього середовища. Звернімо увагу на найбільші успіхи: різке скорочення викидів діоксиду сірки, зниження рівня оксиду азоту, зниження кількості викидів отруйних речовин у річки та поліпшення якості води, що сприяло появі риби в багатьох річках від Темзи до Мерсі. У кожному графстві Англії тепер живуть видри, чого не було ще декілька років тому.

Ми очистили й покращили багато місць у Великобританії, а досягнули ми цього завдяки поєднанню активних дій, працьовитості, умілого керівництва та тиску на тих, хто забруднював середовище. Це історія успіху, це те, що можливо здійснити. Крім того, є величезні економічні можливості для поліпшення стану навколишнього середовища й боротьби зі зміною клімату за рахунок економії коштів на процесах виробництва й продукції, що вже існують. До того ж з'являються нові товари та послуги, які будуть представлені на ринку.

Схожий план дій можна втілити й в інших країнах. Погляньте, скільки Китай інвестує в альтернативні джерела енергії, наприклад, енергію вітру. І робить він це тому, що турбується про своє природне середовище: якість повітря в містах, воду, якість якої залежить від танення льодовиків у Гімалаях. Ми бачили прогрес і в США під керівництвом Барака Обами. Таким чином існують можливості для створення союзів, щоб згуртувати країни всього світу для узгодження дій та подальшої співпраці.

На персональному ж рівні існує спокуса міркувати: "Що я як індивід можу вдіяти? Якщо я перероблятиму трохи більше відходів, якщо використовуватиму енергію ефективніше, якщо я менше подорожуватиму, якщо я намагатимусь створювати менше вуглецю, яка з цього користь, якщо наступного тижня Китай почне будувати ще одну електростанцію, яка працюватиме на вугіллі?". І саме такі думки можуть привести до катастрофи. Якщо б ми всі думали більш позитивно: "Так, кожен з нас може зробити дещо корисне", – тоді щось могло б і вийти.

Наприклад, за останні 20 років власники будинків у Німеччині започаткували використання відновлювальних джерел енергії, встановлюючи їх на своїй території - тепер сонячні батареї та вітряні турбіни розташовані повсюди. Звичайно, цьому сприяли пільгові тарифи, але не обійшлось і без потужної громадської ініціативи використання відновлюваних джерел енергії. Це значно зменшило кількість викидів вуглецю в Німеччині, а все завдяки мільйонам людей, які роблять свою справу.

Діяльність кожного з нас не лише змушує подумати про себе, а й нагадує, чому питання екології є важливим. І це вже хороший знак.”

Джерело: КліматІнфо