Актуальна тема

Меню

Енергія для супермаркету з непроданих продуктів

Щоб доказати, що відходи можуть приносити користь, магазин у Великобританії став першим, що повністю покриває витрати на використання електроенергії за рахунок харчових відходів. 

Магазин Sainsbury's store з міста Кеннок, графства Уест-Мідлендс на заході Англії має намір відключитися від національної електричної мережі на користь електроенергії, створюваної за допомогою процесу розщеплення, без доступу кисню, харчових відходів мікроорганізмами. Цю технологію супермаркет розробив спільно з Biffa, компанією з переробки відходів.

На сьогоднішній день супермаркети Sainsbury's найбільша роздрібна мережа в Великобританії, яка є користувачем технології переробки харчових відходів, виробляючи тим самим електроенергію для живлення 2500 будинків щорічно.

Харчові відходи з усіх супермаркетів цієї роздрібної мережі Великобританії відправляються на електростанцію Biffa в місто Кеннок, і перетворюються на біо-метан, який потім використовується для виробництва електроенергії. Тепер, завдяки нещодавно встановленому 1,5 кілометровому кабелю, який з'єднує електростанцію з найближчим супермаркетом Sainsbury's, магазин зможе використовувати власну електроенергію. 

Пол Кру (Paul Crewe), керівник відділу стійких технологій даної мережі супермаркетів, розповів, що всі харчові відходи з магазинів або переробляють, або перетворюють на паливо. В основному, надлишки їжі, направляються партнерам компанії для забезпечення потребуючих через системи благодійних продовольчих фондів або інші ініціативи. Ті залишки, які не можуть бути використані, переробляються в корм для тварин для фермерів або використовуються для отримання електроенергії.

Така система переробки відходів не тільки корисна для навколишнього середовища, але і згідно із заявами від Sainsbury's, є фінансово обгрунтованою, враховуючи вартість збору, сортування та відправки відходів на звалище.

Для планування цього проекту компанії було потрібно два роки. На думку керівників, точна копія цього проекту може не бути такою вигідною для інших великих роздрібних продавців, але загальна схема, безсумнівно, фінансово приваблива.

На думку Річарда Сваннелла (Richard Swannell), директора програми утилізації та використання ресурсів (Waste and Resources Action Programme (WRAP)), установи, фінансованого державою, створеного для просування переробки відходів і практики сталого бізнесу, існує потенціал для безлічі подібних проектів. На  даний час працює 60 заводів з переробки харчових відходів, які можуть обробляти до 2,5 млн тонн відходів щорічно та виробляти достатньо електроенергії з відновлюваних джерел для електроживлення міста. 

Харчові відходи на даний час одна з основних екологічних проблем у Великобританії, яка швидко набирає обертів: торік було відправлено на смітник близько 4,2 млн тонн їжі на суму 12,3 млрд фунтів стерлінгів.

Джерело: Facepla.net