Актуальна тема

Меню

Винайдено матеріал, який дозволить вдвічі знизити вартість сонячної енергії

Майже півтора роки тому компанія Glint Photonics взялася за амбітний проект, здійснити який хотів би будь-який виробник електроенергії. Суть проекту полягає у використанні дешевих альтернативних джерел отримання енергії. Як відомо, Сонце залишається одним з основних альтернативних джерел енергії на землі, а сонячні батареї розглядаються вченими та інженерами як найбільш перспективний напрямок розвитку сучасної енергетики.

Проте, існуючі нині сонячні батареї мають один величезний мінус – високу собівартість одержуваної електроенергії. У порівнянні з іншими напрямками енергетики – ціна сонячної електроенергії дуже висока. Частково вирішити цю проблему і задати вірний вектор розвитку, вдалося інженерам з Glint Photonics.

Співробітники компанії розробили інноваційний матеріал, який може в найближчому майбутньому скласти основу конструкції всіх сонячних батарей. Новий матеріал дозволяє автоматично фокусувати світло, що потрапляє на батарею і спрямовувати його в потрібну сторону без будь-якої інтелектуальної системи або втручання людини.

Новий матеріал – це величезна кількість невеликих лінз, що фокусують сонячні промені. Куди важливіше те, що цей матеріал набагато дешевший того, що використовується сьогодні. За попередніми підрахунками, завдяки розробці Glint Photonics собівартість сонячної електрики вдасться знизити з 8 до 4 центів за кіловат-годину.

Проект Glint Photonics реалізують під егідою агентства передових досліджень у галузі енергетики, яке вже видало компанії тендер на проведення випробувань, присвячених новому матеріалу.

Джерело: Цікаве із світу науки