Актуальна тема

Меню

«Зелена економіка» у лісовому секторі під прицілом

На цьому тижні в Софії зустрілися 70 представників WWF, які займаються проблемами лісів. Вони приїхали з 20 країн заради того, щоб обговорити перспективи розвитку людства та непрості питання ресурсокористування, які ставить перед нами світ з населенням у 9 мільярдів людей: руйнування екосистем, посилення «парникового ефекту», погіршення якості води.

Софія обрана місцем дії невипадково – це підкреслює світове значення природних ресурсів Болгарії – її унікальних лісів і річок, нагадує про необхідність обмежити вплив людини на ці багатства.

У найближчому майбутньому ліси опиняться в найбільшій небезпеці за всю історію людства. Все більше деревини використовується у виробництві як джерело енергії, все більші території розчищаються під потреби сільського господарства. Розширюється мережа доріг, уздовж них виростають будинки, поселення та промислові будівлі, відтісняючи ліси все далі.

«Фахівці WWF з усього світу приїхали в Софію, щоб розробити стратегію комфортного співіснування природи і людини, при якому лісам не буде наноситися шкода, - зазначив Рід Тейлор, директор Всесвітньої Програми Лісів WWF, – Ми дійсно можемо домогтися такого стану речей. Головна проблема «зеленої економіки» лісової промисловості – як навчитися виробляти якомога більше продукту, використовуючи якомога менше сировини і спричиняючи мінімальний ефект на довкілля. Це – основне питання всієї галузі, всього ланцюжка: від вирощування дерев до їх переробки та вторинного використання».

Пріоритетом у програмі WWF із захисту лісів залишається Центральна та Східна Європа. Ініціатива WWF «Зелене серце Європи» займається пошуком варіанту спільного розвитку промисловості і природи, при якому виробництво продовжить задовольняти всі потреби населення, не завдаючи смертельної шкоди навколишньому середовищу - зокрема, лісам. Болгарія також є учасником цієї програми.

Болгарські ліси займають 37% всієї території країни. Це – будинок для більш ніж 40 зникаючих або тих, що перебувають під загрозою вимирання, видів тварин і рослин. «WWF нещодавно запустила онлайн карту, на якій відзначені всі праліси Болгарії (gis.wwf.bg/forests). Багато з них знаходяться в заповідниках або інших охоронюваних областях, наприклад, серед територій, що входять до проекту «Natura 2000», – стверджує Весселіна Кавракова, менеджер WWF в Болгарії.

За останній рік 4.500 гектарів лісу були збережені завдяки виступам WWF і партнерських екологічних організацій проти незаконних дій підприємців і поправок до законів, прийнятих в погоні за економічною вигодою.

Джерело: WWF