Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вчені зробили одяг джерелом електрики

Вчені розробили полімер, який наноситься на тканину, збирає розсіяне світло і переробляє його в електроенергію

Чим більше у нас гаджетів, тим більше електрики ми споживаємо. Часто ми знаходимося в залежності від джерел живлення для зарядки смартфонів і ноутбуків. Швейцарські вчені придумали, як вирішити цю проблему – підзарядити пристрої прямо від своєї куртки або футболки, пишуть Цікавості.

Робота люмінесцентних матеріалів складається з декількох етапів: вони вловлюють розсіяне світло, передають його енергію на сонячний елемент, який переробляє її в електрику. Раніше ці матеріали могли існувати тільки у вигляді жорстких компонентів, які не підходили для текстильної промисловості.

Для того, щоб перетворити одяг в батарейку, дослідники придумали новий полімер, який наноситься на поверхню тканини. Група вчених під керівництвом Лучано Бозель змогла об’єднати на нанорівні кілька люмінесцентних матеріалів в одне ціле – і отримала полімер, який забезпечує гнучкість і проникність повітря.

Новий сонячний концентратор можна застосовувати для волокон тканини – при цьому текстиль не стане крихким і не буде накопичувати водяну пару. «Концентратори сонячної енергії, які носять на собі, пропонують нам величезні перспективи і переваги в умовах постійно зростаючого попиту на мобільні джерела енергії для портативних гаджетів і пристроїв», – кажуть дослідники в повідомленні EMPA.