Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Україні випустили першу промислову партію паперу з опалого листя

Житомирський картонний комбінат випустив першу промислову партію паперу, який виробили із опалого листя.

Про це розповів автор технології Валентин Фречка у своєму Facebook, пише Рубрика.

Валентин Фречка створив технологію виробництва паперу з падолисту ще школярем. Нею зацікавилися на Житомирському картонному комбінаті, доробили та запустили в промислове виробництво.

"Як результат ми отримали 1,5 тонни паперу із щільністю 90 та 100 г/м2, товщиною 0,2 мм, та значенням опору продавлювання 285 кПа", – написав засновник технології.

"Найважча дорога завжди веде до вершини" – перше, що спадає на думку, розвиваючи проєкт RE-leaf PAPER в Україні, адже ми зіштовхнулися із низкою проблем, зокрема із відсутністю виробничих потужностей, які б дали змогу переробити опале листя на волокно у промислових масштабах. Але ми це зробили, і нашою вершиною, на складному шляху, стало виробництво першого промислового тоннажу паперу на основі опалого листя, який нарешті володіє необхідними механічними характеристиками і відповідає поставленим вимогам. Пам'ятаю, як ми вперше провели пілотний тест по формуванню паперу, і знову, через рік, із усіма допрацюваннями відтворили все в умовах промислового виробництва", – розповів хлопець.

Фречка додав, що у найближчому майбутньому готується до конвертингу виготовленої партії паперу у паперові пакети, проби паперового посуду та картону та сподівається на позитивні результати.

Валентин Фречка – студент КНУ імені Тараса Шевченка, винахідник із Закарпаття, який ще у 2018 році отримав золоту медаль на Genius Olympiad у Нью-Йорку за свій проєкт Recycle Of Fallen Leaves. Хлопець стверджує, що, виробляючи папір за його технологією, протягом лише одного року можна скоротити вирубування лісів на 18% в усьому світі, обробляючи хоча б 600 кг листя на день.