Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Білл Гейтс показав «унітаз майбутнього»

На технологічній виставці в Китаї засновник Microsoft Білл Гейтс показав «унітаз майбутнього», який може працювати без води і підключення до каналізаційної системи. Людські відходи в таких туалетах будуть перероблятися в добрива.

Свою доповідь на виставці Гейтс зробив, стоячи на сцені з банкою фекалій. Він зазначив, що в екскрементах часто містяться шкідливі бактерії і яйця паразитів (до 200 трильйонів ротавірусних клітин і 100 тисяч яєць паразитичного хробака), які пізніше можуть потрапити в питну воду. За його словами, через них щороку помирають приблизно 500 тисяч дітей у віці до п’яти років.

Завдяки унітазам нового типу відходи просто не будуть потрапляти в каналізацію. Це, за прогнозом Гейтса, не тільки зменшить кількість дитячих смертей, але і заощадить людству понад 233 мільярдів доларів на охорону здоров’я (приблизно стільки щороку витрачають на лікування діареї, холери та інших подібних розладів або інфекцій).

Білл Гейтс вважає, що показана на виставці новинка стала головним досягненням в області санітарії за останні 200 років.

«10 років тому я й уявити не міг, що буду стільки знати про фекалії. І я вже точно ніяк не міг подумати, що Мелінді (дружині) доведеться просити мене утриматися від розмов про туалети і фекалії за обіднім столом», – заявив Гейтс.

Він пообіцяв, що поліпшені унітази будуть коштувати близько 500 доларів і можуть стати новим загальносвітовим стандартом. В першу чергу вони призначені для житлових будинків і шкіл.

Джерело: zik

Зображення