Українські вчені розробили пакети, які можна їсти
На міжнародному конкурсі в Копенгагені University Startup World Cup здобули перші місця два українські стартапи.
Проект Сумського національного аграрного університету – FoodBIOPack – переміг у номінації Sustainability Award. Дослідники розробили еко-пакування для харчових продуктів, яке надалі можна використовувати як органічне добриво.
Науковці помітили, що крапля розчину полісахариду, висихаючи, дає еластичну плівку, схожу на поліетилен. Зроблений з неї матеріал розкладається всього за місяць.
За бажання, біопакет можна розмочити, порізати і зварити веганську локшину. Крім пакетів дослідники розробили одноразовий посуд, який може замінити пластиковий.
Вже під час конкурсу стартап зацікавив інвесторів із Португалії, Єгипту і Данії.
Учені Вінницького аграрного університету перемогли в номінації Social Media Award з проектом, який описує технологію подрібнення сипучих речовин до розміру часток від 5 до 50 мікрометрів.
Команди-переможці отримують 25 тисяч доларів на розвиток свого проекту. Цьогоріч у конкурсі взяли участь майже 70 університетів із більш як 40 країн світу.
Джерело: Прикарпаття Online