Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Душову кабіну вдалося поєднати з пральною машиною

Група турецьких промислових дизайнерів під загальним керівництвом Ахмета Бурака Актас (Ahmet Burak Aktas) анонсувала концепт-проект Washit – душову кабіну, витрачена вода з якої фільтрується і подається в інтегровану пральну машину.

За розрахунками, всі потреби у пранні будуть задовольнятися за рахунок «сірої води», яка в звичайному сценарії зливається в каналізацію.

Якщо не вести мову про деякі європейські країни, у світі не прийнято вимикати воду в душі за схемою «облилися – вимкнули, намилилися – включили». Тому при тривалому прийнятті душу, за розрахунками дизайнерської групи з Анкари, людина витрачає до 150 л (цифра, яку слід вважати дещо перебільшеною, якщо, звичайно, ви не проводите під душем по 15-20 хвилин).

У той же час середні витрати води при використанні невеликої пральної машини рідко перевищують 30-40 літрів за одне прання.

Душова кабіна-пральна машина Washit використовує триступеневу очистку: вугільний фільтр, фільтр органічних забруднень і хімічний. Після фільтрації вода проходить через секцію з ультрафіолетовою лампою, яка вбиває бактерії. Тільки після цього вона направляється в пральний блок, вбудований в одну зі стінок кабіни.

Плюси: навіть сім'я з трьох осіб, яка щодня приймає душ, не витрачає на прання додаткову «чисту» воду (у Washit передбачений невеликий накопичувальний бак для надлишків очищеної після душу води).

Серед мінусів – необхідність компенсації вібрацій пральної машини (особливо при віджиманні) і періодична зміна фільтрів.

Щоб полегшити останню, передбачена система кольорових світлодіодів на боці душової, що сигналізує про стан і забрудненість фільтрів. Крім того, для очисної системи потрібен додатковий малопотужний насос. На один типовий цикл нормального прання Washit витрачає 38 літрів вдруге використаної води, тобто сім'я з трьох осіб за тиждень заощадить як мінімум 150 літрів. Враховуючи, що на одну людину в побуті в Туреччині витрачається 81 м ? води на рік, пристрій у разі його повсюдного впровадження здатний на десятки відсотків скоротити споживання води домогосподарствами.

Невелика ложка дьогтю: у сільськогосподарських, скажімо, цілях у тій же Туреччині витрачається близько 400 м ? на душу населення в рік, так що «головний кран» перекрити таким чином не вдасться. Ну а в більш марнотратних стосовно воді країнах, а це Росія (витрата в домогосподарствах – 100 м ? на душу) і США (210 м ?), ефект від Washit буде ще менш помітним. Але ж з чогось треба починати розумне ставлення до ресурсів?

Джерело: ENERGY FRESH