Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Утилізувати контактні лінзи потрібно правильно

Контактні лінзи, потрапляючи в каналізацію, потім випливають у відкриті води і забруднюють навколишнє середовище. Цей предмет дуже складно помітити. Адже він для нашої комфортної носіння зроблений з матеріалів, які пропускають кисень. Незважаючи на свою користь для очей, лінзи є шкідливими для екології, пише Країна здоров’я.

Автори дослідження пояснюють, що коли лінзи потрапляють в очисні споруди, їх стає неможливо відстежити. Тому дослідники взяли п'ять найпопулярніших полімерів, які використовують для виготовлення лінз, і помістили їх в середовище з аеробними і анаеробними бактеріями (такі живуть у воді очисних споруд).

Після довгострокового перебування у воді у лінз почала змінюватися структура поверхні. Експерти зробили висновок, що лінза не може нормально розкладатися. Коли вона виявляється на дні водойми, вона перетворюється в мікропластик. Риби можуть прийняти його за їжу і проковтнути. Рано чи пізно ця риба потрапить на прилавок і її вже з'їсть людина. У підсумку, цей мікропластик має всі шанси потрапити в наш організм.

Автори дослідження сподіваються, що люди задумаються і не будуть більше викидати контактні лінзи в каналізацію. Примітно, що завдяки дослідженням деякі компанії вже почали переробляти цей матеріал.