Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Управління відходами

Маленький недопалок – великі проблеми природі. Чому і як вирішують проблему в світі

Сигаретні недопалки – найпоширеніше сміття в містах. За рік у світі викурюється 5,6 трильйонів сигарет, 2/3 недопалків – викидають повз урни.

Сигаретні фільтри роблять з ацетату целюлози – це різновид пластику. Вони токсичні і розкладаються близько 20 років, але не зникають повністю, а стають мікропластиком. Ми перестанемо його бачити, але він залишиться у воді, піску і може потрапити по харчовому ланцюжку в наші тарілки.

Наявність недопалків в ґрунті уповільнює зростання трави на 10%, а рослина не добирає в зростанні 13%.

Як боротися?

У країнах ЄС діють штрафи за викидування недопалків на землю. А Брюсселі з січня 2020 року збільшив такий штраф в 4 рази – з 50 до 200 євро.

А можна переробити недопалки? Протягом десятків років вважалися, що ні. Причина – високий вміст отруйних речовин.

Але з 2002 року американська компанія TerraCycle з Нью-Джерсі знайшла спосіб перетворення мільйонів недопалків в вироби з пластику. Тисячі їх фірмових контейнерів встановлені у різних країнах світу. Щоб виготовити 1 кг пластика необхідно 2000 сигарет.

У Бразилії сигаретні недопалки переробляють в папір. Жителі викидають їх у спеціальні ящики. На заводі їх обробляють, щоб видалити токсини. Після довгого нагрівання у воді пресують і сушать. Так виходить папір.

В Індії екоактивісти з сигаретних відходів роблять добрива. Вони за невелику грошову винагороду збирають у жителів недопалки. Потім поділяють на компоненти – папір, фільтр і залишки тютюну. Компост з паперу та тютюну продають місцевим фермерам. Фільтри після обробки використовують для набивання іграшок, подушок і виробництва пакувальних матеріалів.

Нідерландський стартап придумав збирати недопалки за допомогою птахів. Ідея – навчити ворон обмінювати недопалки на їжу. Як тільки птах зіштовхне їх всередину автомата, то отримає у винагороду арахіс.

Які ще ідеї? Еко-цеглини з недопалків

Австралійські вчені пропонують включити до складу глиняної цегли сигаретні недопалки, щоб не допустити потрапляння в ґрунт небезпечних хімікатів і важких металів.

Група австралійських вчених з Королівського мельбурнского технологічного інституту (Royal Melbourne Institute of Technology) пропонує нову технологію виробництва звичайної глиняної цегли. Д-р Аббас Мохаджерані і його команда виступають за те, щоб перед випалюванням в глину обов’язково додавалися сигаретні недопалки. Навіщо? Так, чисто з екологічних міркувань.

За словами авторів ідеї, при випалюванні всю отруту, що міститься в недокурках, можна замурувати всередині цегли. Завдяки цьому рішенню не зможуть проникнути назовні такі забруднюючі речовини, як кадмій, миш’як, хром і нікель. Дослідження австралійських вчених показує, що якщо хоча б в 2,5% річного виробництва цегли включити недопалки, то це може повністю позбавити планету від річного обсягу сміття від сигарет.

Цікаво, що Аббас Мохаджерані і його команда заявляють про те, недопалки в цеглі допомагають покращувати і властивості самої цегли. При вмісті навіть 1% недопалків вони стають більш легкими за вагою і краще утримують тепло.

Італійці перероблятимуть сигаретні недопалки у субстрат для вирощування рослин

Італійські вчені з комуни Каппанорі (провінція Лукка) запропонували переробляти сигаретні недопалки у субстрат для вирощування рослин.

Експериментальний проект Focus, який запустили наприкінці грудня 2019 року, триватиме три роки.

“Плануємо використовувати залишки сигарет у якості інертного субстрату для вирощування декоративних рослин за допомогою методів гідропоніки, – пояснює координатор проекту Focus Лоренцо Гульельмінетті. – Залишки сигарет повинні бути спочатку відокремлені від біорозкладаних компонентів – паперу і тютюну, а потім відповідним чином оброблені, щоб бути хімічно і фізично придатними для використання у садово-декоративному господарстві”.

Ініціатором проекту виступив Міжвідомчий центр Enrico Avanzi Університету Пізи (керівник) у співпраці з муніципалітетом Капаннорі, Інститутом наземних екосистем і Департаментом сільськогосподарських, харчових і агроекологічних наук.

Проект Focus отримав 50% співфінансування від Фонду “Каса ді Ріспарміо ді Лукка”.

Пам’ятайте – сигарети шкодять не тільки здоров’ю, але і навколишньому середовищу.

Фотограф Карен Мейсон, прийшовши додому, розглядала фотографії на великому екрані і побачила, що випадково зняла процес годування пташеня недопалком на пляжі у Флориді (США).

Куріння не тільки вбиває людей, а ще дуже шкодить тваринам і птахам на суші і в морі. Недопалки є найпоширенішим сміттям в океанах.

Фото, що були опубліковані в мережі, підкреслили масштаби екологічних проблем.

Карен Мейсон, яка зробила фотографії, розмістила їх в Facebook з простим проханням: “Якщо ви курите, будь ласка, не кидайте свої недопалки куди попало”. Вона додала: “Прийшов час очистити наші пляжі і перестати ставитися до них як до однієї гігантської попільнички”.

Джерело: Рубрика