Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Нова батарея не шкодить екології та зберігає енергію довше

Вчені з США представили нову рідку батарею, яка довше зберігає енергію і не шкодить екології. Вона може живити як смартфони, так і цілі заводи, пишуть Цікавості.

Вчені з Інженерної школи Кокрелла при Техаському університеті в США представили нову батарейку, яка поєднує в собі безліч переваг аналогів, але не шкодить екології й довше зберігає енергію.

Металеві електроди до батареї можуть залишатися розрідженими при 20 °C – найнижчій робочій температурі, коли-небудь зафіксованої для рідкометалевих батарей. Інші рідкометалеві батареї повинні зберігатися при температурі вище 240 °C.

«Ця батарея може забезпечити всі переваги як твердотільних, так і рідинних батарей – вона містить більше енергії, працює стабільніше, має більшу гнучкість. Під час попередніх тестів ми не виявили відверті недоліки цих батарейок», – відзначають дослідники.

Завдяки рідким компонентам, батарею можна легко збільшити або зменшити залежно від необхідної потужності. Чим більший акумулятор, тим більше енергії він може забезпечити. Така гнучкість дозволяє цим батареям живити все – від смартфонів і годин до інфраструктури, що лежить в основі руху до поновлюваних джерел енергії.

Дослідники витратили на цей проєкт більше трьох років, але їх робота ще не закінчена. Багато з елементів, які складають основу цієї нової батареї, є більш поширеними, ніж деякі з ключових матеріалів у традиційних батарейках, що робить їх потенційно простіше і дешевше. Однак, галій, який входить до складу батареї, залишається дорогим матеріалом. Пошук альтернативних матеріалів, здатних забезпечити таку ж продуктивність при одночасному зниженні собівартості, залишається ключовим завданням вчених.