Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні прогнози

Амазонські ліси не проживуть і 50 років: дослідження

Унікальним лісам регіону загрожує зникнення через кліматичну кризу, а також через масштабну вирубку лісів.

Тропічні ліси Амазонки можуть перетворитися в суху рівнину, на якій будуть рости тільки рідкісні чагарники, вже до 2064 року. Це відбудеться не тільки через клімат, але і докладе свою руку людина, спрогнозував професор Університету Флориди Роберт Уокер, пише GreenPost.

Унікальним лісам регіону загрожує зникнення через кліматичну кризу, а також через масштабну вирубку лісів. Мало того, місцеві фермери дуже часто підпалюють ліси, щоб зробити з територій сільськогосподарські угіддя.

"Люди не дуже турбуються про біологічне різноманіття і навколишнє середовище, коли їм доводиться думати про те, як не залишитися голодними", –

Тропічні ліси Амазонки не встигають відновлюватися після періодів посухи і пожеж.

"Південна Амазонія може досягти переломного моменту десь до 2064 року при нинішніх темпах подовження посушливого сезону", підкреслив Уолкер.

До слова, кліматологи з'ясували, що якщо середня температура повітря піднімається вище в 25,4°С, це негативно впливає на життя дерев у тропіках, різко скорочуючи їх життя. 

Вчені вважають, що глобальне потепління і пов'язане з ним збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері в цілому сприятливо вплинуть на рослини. У більшості випадків завдяки цьому фотосинтез стане ефективнішим, що дозволить рослинам запасати більше поживних речовин і швидше рости.