Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вчені розповіли, до яких хвороб призводить забруднення повітря

Нове дослідження, випущене Ланкастерським університетом, показує, що забруднення повітря впливає не тільки на серце і легені, а й навіть на мозок. Дослідження мозкових стовбурів дітей і молодих людей, що живуть в забрудненому Мехіко, виявило тривожні ранні маркери хвороби Альцгеймера, Паркінсона і бічного аміотрофічного склерозу (БАС). Дослідження опубліковане в журналі Environmental Research, пише Depo.Закарпаття.

Вчені проаналізували стовбури головного мозку 186 молодих жителів Мехіко у віці від 11 місяців до 27 років. Вони виявили крихітні наночастинки, які сприятимуть розвитку неврологічних захворювань. Автори дослідження стверджують, що наночастинки утворені в результаті забруднення повітря автомобілями.

Мозковий стовбур – відділ третього мозку, який регулює нервову систему людини. Він відповідає за рівновагу, дихання, частоту серцевих скорочень. За словами авторів дослідження, "Багаті залізом і алюмінієм наночастинки, виявлені в мозковому стовбурі, разюче схожі на ті, які утворюються у вигляді частинок згоряння і тертя в забрудненому повітрі (від двигунів і гальмівних систем)"