Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Шумове забруднення загрожує здоров’ю кожного п'ятого європейця

Рівень шуму в Європейському Союзі настільки високий, що блок не відповідає власним стандартам.

Про це свідчать опубліковані 5 березня дані Європейського агентства з охорони довкілля (EEA).

"Зокрема, мета, встановлена на 2020 рік – зменшити рівень шумового забруднення та рухатися до рекомендованих ВООЗ рівнів впливу шуму, не буде досягнута", – йдеться в повідомленні агентства.

Рівень шуму для приблизно 113 мільйонів європейців зростає дедалі вище, ніж рівень, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

Близько п’ятої частини європейців стикаються з постійним шумом від дорожнього руху – настільки гучним, що він може завдати шкоди їхньому здоров’ю, сказано у звіті.

Швидке зростання міст агентства назвало головним фактором, оскільки найгіршим джерелом шумового забруднення є шум з доріг. Звинувачують також звуки залізниці, літаків та важкої промисловості.

Що ще гірше, агентство встановило, що ця проблема, як передбачається, зростатиме "через збільшення майбутнього попиту на мобільність".

І ЄС, і ВООЗ вважають, що тривалий рівень шуму вище 55 децибелів може бути шкідливим здоров’ю.

Впливом шумового забруднення спричинив 12 тис. передчасних смертей і сприяв 48 тис. випадків серцевих захворювань, викликаних звуженням артерій. За підрахунками, 22 мільйони людей страждали від "хронічного високою дратівливістю" і 6,5 мільйона людей страждали хронічним порушенням сну.

Також сказано, що шум є фактором, що сприяє когнітивним розладам у 12 500 дітей по всій Європі.

Серед можливих рішень – зменшення швидкості руху та впровадження м'якших, менш гучних дорожніх покриттів, показало дослідження. Експерти також заохочують людей переходити на їзду на велосипеді, ходьбу та використання електромобілів.

Зображення

Джерело: Європейська правда