Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Дослідження: забруднення повітря – одна з ключових причин раптового серцевого нападу

Серед відомих чинників, які можуть спровокувати інфаркт міокарда – шкідливі звички, погане харчування, вік, стрес, недостатня кількість фізичних вправ та багато іншого. Тим часом нове дослідження підтвердило, що причиною може стати й забруднене повітря, а точніше – дрібні тверді частинки, що зустрічаються в ньому та які здатні проникати глибоко в кровотік.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у всьому світі сім мільйонів чоловік вмирають від причин, пов'язаних із забрудненням повітря, при цьому більшість смертей припадає на країни з низьким або середнім рівнем доходу, головним чином – на Африку та Азію.

Як повідомляють вчені з Єльського університету, всього шість годин, проведених в умовах забрудненого повітря, підвищують ризик раптового серцевого нападу. Згідно з результатами їх роботи, опублікованої в журналі Environmental Health Perspectives, вдихання великої кількості частинок з повітря, які утворюються в основному в результаті автомобільних вихлопів, підвищує ризик інфаркту міокарда на 10%.

Щоб підтвердити давні припущення, автори роботи проаналізували відомості з реєстру всіх несмертельних випадків серцевих нападів у жителів німецького міста Аугсбурга з 2005 по 2015 рік – всього було вивчено близько шести тисяч епізодів. Потім кожен з випадків розглядали відповідно до даних про те, в який час цей конкретний напад стався і яка екологічна обстановка в той момент спостерігалася.

«Дослідження підтверджує те, про що давно підозрювали: найдрібніші частинки, які присутні в забрудненому повітрі, можуть відігравати ключову роль при захворюваннях серця. Це помітно протягом перших кількох годин після впливу. Підвищення рівня ультрадисперсних частинок – серйозна проблема суспільної охорони здоров'я», – говорить провідний автор роботи, доктор Кай Чен, доцент Єльської школи громадської охорони здоров'я.

Причина в тому, що такі частинки вкрай малі та залишаються в повітрі довше, ніж важкі – це підвищує ймовірність їх вдихання людиною. Крихітні об'єкти можуть проникати глибоко в легені, осідати там, а потім потрапляти в кровоносну систему та кровотік. В результаті дослідження з'ясувалося, що кожен раз, коли рівень ультрадисперсних частинок в повітрі збільшується, ризик не фатального інфаркту через шість годин перебування в такій місцевості підвищується в кілька разів.

Джерело: ecotech