Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Забруднене повітря шкодить ендокринній системі та імунітету

Атмосфера регулярно забруднюється викидами, що містять шкідливі для організму людини тонкодисперсні частинки. Повітря, насичене токсичними речовинами, як з’ясували експерти, вражає ендокринну та імунну системи.

Команда молодих вчених Техаського коледжу спільно з колегами з університету Каліфорнії провела дослідження, представивши його результати на сторінках журналу Proceedings of the National Academy of Sciences. Фахівці, щоб зрозуміти вплив на організм повітря забруднюючих частинок сульфату амонію, вивчили самок щурів, даючи їм дихати цією домішкою. До кінця експерименту здоров’я тварин помітно погіршилося. Потомство піддослідних особин мало серйозні вроджені вади розвитку, а багато з дитинчат з’являлися на світ мертвими.

Більш ранні експерименти показали негативний вплив сульфату амонію на функціонування щитовидної залози. Частинки речовини, що порушують обмін речовин, пригнічують імунну систему потомства тварин, змушених жити в умовах забрудненої атмосфери. Нове дослідження американських фахівців в черговий раз підтвердило, що подібна суміш дуже шкідлива для здоров’я. Вчені впевнені, що їх робота допоможе розробити ефективні методи лікування недуг, викликаних насиченим токсинами повітрям.

Джерело: cikavosti