Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Чи можливо захиститись від брудного повітря?

Існують продукти харчування, які знижують шкідливий вплив брудної атмосфери. Про деякі з них розповіли американські експерти.

Коли токсичні частки з атмосфери проникають в наш організм, вони виробляють вільні радикали – нестабільні молекули, що викликають запалення. Саме ці запалення призводять до деяких важких хвороб. Для того щоб протистояти впливу вільних радикалів, нам необхідні антиоксиданти, які містяться в деяких продуктах харчування. Ці антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, і ті вже не можуть пошкоджувати наші клітини. Найпотужнішим антиоксидантом в організмі людини є вітамін C.

Людям необхідно отримувати по 40 мг цього вітаміну щодня, причому слід пам'ятати, що він не може накопичуватися в організмі. А значить, в нашому раціоні повинно бути багато фруктів і овочів, що містять вітамін C. Наприклад, грейпфрут або ягоди на сніданок, трохи лимонного соку, броколі і шпинат. Ще одним дуже важливим антиоксидантом є вітамін Е, який зміцнює імунітет. Він у великій кількості міститься в оливковій олії, горіхах і насінні, а також в зелених листових овочах.

Нарешті, третім за важливістю антиоксидантом вважаються жирні кислоти Омега-3. Їх у великій кількості можна виявити в жирній рибі, насінні і горіхах. Дослідження вчених з Гарварду показало, що ці кислоти зменшують рівень запалень і оксидативного стресу від брудного повітря на 30-50%.

Джерело: Країна здоров'я