Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Жива огорожа може знизити забруднення повітря біля доріг на 20%

Забруднення повітря пов’язане з безліччю захворювань. На жаль, з розвитком міст кількість шкідливих речовин в атмосфері тільки збільшується, тому вчені шукають різні способи, які могли б згладити негативний ефект. Як виявилося, деякі кущі, висаджені біля доріг, можуть помітно знизити забруднення від вихлопних газів машин.

За даними Королівського садівницького товариства (RHS), жива огорожа з кизильнику «захоплює» більше забруднень, ніж інші подібні чагарники. Пухнасте і часте листя цієї рослини на 20% ефективніше в поглинанні частинок дорожніх вихлопів, ніж такі рослини, як глід і туя, пишуть Цікавості.

Всього за сім днів дослідження вчені виявили, що щільна жива огорожа довжиною всього в один метр «поглинає» кількість забруднень аналогічне тому, що автомобіль викидає за 800 кілометрів їзди. Але хоча кизильник був визнаний більш ефективним на дорогах з інтенсивним рухом, він не сильно впливав на рівень забруднення на вулицях з низьким трафіком.

Провідний дослідник доктор Блануса Тіяна сказала, що містобудівним підприємствам необхідно взяти на замітку результати цього дослідження. Кизильник варто висаджувати ближче до шосе, а ось всередині міста необхідно змішувати різні види рослин. Також автори зазначають, що жива огорожа, навіть якщо вона не сильно впливає на якість повітря, все одно може бути хорошим бар’єром для ізоляції шуму і опадів (це допомагає уникати калюж і бруду).

Професор Алістер Гріффітс з RHS сказав: «Ми постійно виявляємо нові” суперрослини “з унікальними якостями. Наприклад, ми виявили, що настінний покрив з плюща відмінно підходить для охолодження будівель, а глід і бирючина допомагають зменшити локальні повені».