Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

У світі залишилося всього 40% лісів, незайманих людиною

Згідно з новим дослідженням, більше половини лісів в світі схильні до впливу людської діяльності: тільки 40,5% лісів в світі володіють «цілісністю екосистеми».

Протягом тисячоліть ліси давали людині їжу і ресурси для життя, але ситуація може докорінно змінитися, пише ПМ.

Збезлісення є серйозною екологічною проблемою, що веде за собою втрату біологічного різноманіття. Однак вчені відзначають, що «набагато менше уваги» приділяється антропогенній модифікації лісів. Людина змінює звичне середовище існування багатьох тварин, вирубуючи частини лісових масивів, і замінюючи їх іншими видами рослин для сільськогосподарського сектора. На жаль, багато організацій і урядів відокремлюють проблеми низької цілісності екосистем від збезлісення, хоча екологи кажуть, що перше може бути передвісником повного зникнення лісів.

Саме тому вчені з усього світу вирішили створити карту цілісності екосистем планети, щоб звернути увагу влади і екологічних організацій на цю проблему.

Вдавшись до даних дистанційного зондування, супутникових знімків і використавши останні розробки в області хмарних обчислень, вчені створили онлайн-карту FLII (Forest Landscape Integrity Index).

Цей інструмент може використовувати абсолютно кожна людина в інтернеті. FLII показує в якому стані знаходяться ліси в різних регіонах світу. Наприклад, ліси з «високою цілісністю екосистеми» відзначені темно-зеленим кольором, а з «низькою цілісністю» (сильно деградовані ліси) – оранжево-коричневим. Це колірне кодування засноване на оцінці від 1 до 10, де 10 – це показник високої цілісності екосистеми, а 1 – низької.

Якщо поглянути на карту світу через FLII, то можна побачити, що 40,5% від усіх лісів мають високу цілісність, в основному вони знаходяться в Канаді, Росії, Центральній Африці та Новій Гвінеї, проте тільки 27% з них знаходяться в охоронюваних районах. З усіх лісів світу всередині охоронюваних територій тільки 56% мають високу цілісність ландшафту.

Автори проекту зазначають, що ліси, які мають високу цілісність екосистеми, як правило, більш вигідні для людини, як з точки зору продовольства, так і клімату. Такі лісові масиви більш стійкі і зберігають більше вуглецю, що означає, що вони можуть боротися зі зміною клімату.