Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Як і чому клімат на нашій планеті змінюється на гірше?

Наша цивілізація величезна. Її видно з космосу. Людська діяльність в прямому сенсі цього слова змінює зовнішній вигляд планети. Зростання чисельності населення за останні десятиліття помітно прискорило і без того стрімкі зміни, особливо збезлісення – як показали результати раніше проведеного дослідження, вирубка лісів поряд з бурхливими пожежами може стати причиною падіння нашої цивілізації в найближчі три десятки років, пишуть Цікавості.

Сьогодні ми перебуваємо за два кроки від «точки неповернення», позаяк зміна клімату, подібно сніговій лавині, нарощує «м’язи» і посилюється, все більше переплітаючись з нашим способом життя. Речі, на які ми не звертаємо особливої ??уваги – від кондиціонерів до вічної мерзлоти – є справжніми драйверами глобального потепління.

Всього десять років тому розмови про зміну клімату не привертали уваги широкої громадськості і ситуація в світі в цілому була набагато спокійнішою. Сьогодні в світі бушує пандемія Covid-19, аномальна спека, лісові пожежі, а також численні екстремальні погодні явища. Світлове і шумове забруднення в містах, поряд із забрудненням повітря і навколишнього середовища видно не озброєним оком.

Антропогенний фактор – екологічний фактор, обумовлений різними формами впливу людини на природу.

Але якщо величезна кількість людей у світі так чи інакше обізнані про стрімке наближення екологічної катастрофи і вживають заходів щодо боротьби зі зміною клімату, чому ситуація на планеті стає все гіршою і гіршою? Дослідники виділяють сім основних драйверів глобального потепління.

Кондиціонери

Як це працює: через зміни клімату наше літо стає все спекотнішим, тому ми використовуємо більше кондиціонерів, які виділяють парникові гази. Саме через парникові гази температура на Землі стає дедалі більшою. До того ж ми використовуємо все більше змінного струму, який також розігріває нашу планету. Прямо круговорот кондиціонерів в природі.

Проблема зміни клімату особливо помітно в таких країнах як Індія Насправді це досить проста для розуміння петля зворотного зв’язку, однак вона не робить великого впливу на кількість шкідливих викидів в атмосферу, вважає Зік Хаусфатер, кліматолог з дослідницької групи Breakthrough Institute. Більш значний вплив, на думку вченого, робить зростання населення в країнах, що розвиваються в жарких частинах світу, таких як Індія, де погодні умови з кожним роком стають все важчими.

Випаровування води

Цей приклад більш технічний, але набагато більш важливий для температури Землі, ніж приклад зі змінним струмом. Як це працює: атмосфера планети нагрівається внаслідок виділення парникових газів, які вловлюють тепло. У свою чергу, це тепліше повітря призводить до більшого випаровування води. Це випаровування призводить до утворення водяної пари, яка сам по собі є парниковим газом і затримує тепло. Збільшена кількість водяної пари в атмосфері зберігає все більше тепла, що призводить до більшого випаровування води, що призводить до більшої кількості водяної пари, яка …. ви зрозуміли. Читаючи між рядків: цей тип зворотного зв’язку більш ніж подвоює негативний ефект зміни клімату.

Вічна мерзлота

Цей тип зворотного зв’язку, який тільки недавно включили в кліматичні моделі. Як це працює: вічна мерзлота це свого роду гігантська морозильна камера, яка тане на вершині світу. Майже чверть суші Північної півкулі покрита вічною мерзлотою.

В міру того як планета нагрівається, органічні речовини – рослини і мертві тварини, заморожені протягом десятків тисяч років – починають розкладатися. Ці процеси розкладання виділяють парникові гази. Вчені підрахували, що у вічній мерзлоті міститься в два рази більше вуглецю, ніж вже міститься в атмосфері. Потенціал посилення потепління величезний.

Танення арктичних льодів

Танення льодовиків схоже на танення вічної мерзлоти. Саме з цієї причини в чорному одязі спекотно, а в білому не дуже. Як це працює: світліші поверхні відбивають тепло більше, оскільки лід і інші холодні місця нагріваються (наприклад, Арктика), їх здатність відбивати тепло зменшується і вони вбирають більше тепла.

Дослідники вважають, що в міру того як світ нагрівається ми побачимо катастрофічне танення льодовиків, яке оголить темніші поверхні Землі, що, і собі, призведе до ще більшого потепління. Читаючи між рядків: це явище в поєднанні з таненням вічної мерзлоти допомагає пояснити, чому полюса планети нагріваються швидше, ніж увесь інший світ.

Лісові пожежі

Як це працює: при фотосинтезі дерева поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Але при денному світлі в зелених частинах процес фотосинтезу інтенсивніший, так що дерево в основному «вдихає» вуглекислоту і «видихає» кисень. Ось чому, коли дерева гинуть під час лісових пожеж, виділяється вуглекислий газ.

У міру того, як планета стає гарячішою, а температура зростає, на суші вирують лісові пожежі. При цьому чим вище середня температура, тим сильніше будуть пожежі (в деяких місцях, наприклад в Каліфорнії), тим більше CO2 викидається в атмосферу, що ще більше нагріває світ, що ще більше посилює лісові пожежі та інше, інше, інше, по колу. Політичний і економічний параліч На відміну від більшості політичних проблем, зміна клімату посилюється тим довше, чим більше часу ми витрачаємо на розв’язання проблеми. Як це працює: чим довше ми чекаємо, щоб вирішити проблему зміни клімату за допомогою великих урядових заходів, тим більше часу потрібно політикам і тим більший економічний ефект ця політика матиме. Але чим більший політичний і економічний удар, тим складніше стає політика. І все ж, правдоподібні сценарії нашого спільного майбутнього існують. Однак всі вони стосуються відмови від викопного палива і нових, недорогих енергетичних технологій.

Геополітика

Як це працює: для розв’язання проблеми зміни клімату потрібно глобальне співробітництво – з огляду на глобальний характер зміни клімату. Однак клімат змінюється в кожній країні по-різному, а значить і надає на них різний вплив, тому вони, швидше за все, будуть діяти самостійно і в своїх власних інтересах. Тим часом за відсутності глобального співробітництва зміна клімату продовжує погіршуватися, тим самим продовжуючи несприятливі наслідки для різних країн і даючи їм ще менше стимулів для співпраці з іншими країнами.