Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Як почати купувати продукти правильно і перестати викидати їх у смітник

Їжу викидають всі, незалежно від доходів та витрат. Купили – не встигли з'їсти. Спакували продуктами холодильник – і у всіх пропав апетит.

Більша частина сімей у розвинених країнах щотижня викидають їжу. Наприклад, середньостатистична американська сім'я викидає продуктів на $120 (3200 гривень) в місяць. І це при тому, що кожні 4 секунди у світі вмирає від голоду один чоловік, і найчастіше – діти.

Представляємо вам прості й легко здійснимі способи того, як почати купувати продукти правильно і перестати викидати їх у смітник.

Перед походом у магазин складайте список продуктів і строго слідуйте йому

Список допомагає не витрачати гроші на спонтанні та непотрібні покупки й продукти.

Зробіть ревізію і виключіть зі списку продукти що залишилися (в холодильнику, морозильнику, шафах, коморі тощо)

Так ви не купите ті продукти, які у вас є.

Більш просунутий прийом – це скласти меню сім'ї на тиждень і, виходячи з нього, скласти список продуктів

Це не лише заощадить багато грошей, але й дуже допоможе тому, хто відповідає за приготування їжі. Таким чином можна зменшити щотижневий рахунок на 25-30%.

Не ходіть в магазин голодними

Згідно з дослідженнями, витрати ситих людей в магазині можуть бути до 50% нижче, ніж витрати голодних. Але, що більш цікаво, голодні люди купують на 60% більше інших товарів, які не є їжею.

Дивіться терміни придатності продуктів

Дуже часто на одних і тих же полицях можна знайти один і той же продукт з різними термінами придатності. Для багатьох продуктів (молоко, м'ясо, риба тощо), 2-3 дні – це величезна різниця.

Більшу частину продуктів можна заморозити в морозилці

Ви зможете використовувати, наприклад, заморожені фрукти або ягоди взимку. І навіть влітку. Якщо ви купили ягоди, але бачите, що не всі використовуєте відразу – покладіть їх в морозилку, там вони будуть зберігатися довше.

У холодильнику ставте нові продукти позаду старих

Наприклад, у вас в холодильнику залишилося кілька йогуртів і яєць. Поставте ті, які були придбані раніше, на перший план, а свіжі – на задній.

Менеджмент холодильника

Оптимальна температура зберігання продуктів – від 0 до 5 градусів. Такі продукти, як молоко і м'ясо псуються набагато швидше, якщо температура в холодильнику буде вище. На нижніх полицях температура нижча, ніж на верхніх. Найтепліше місце – це бічні двері. Розкладайте ті продукти, що псуються швидше (молоко, яйця, риба, м'ясо) на нижні полиці, а готову їжу і напівфабрикати на верхні та бічні полиці.

Деякі продукти псуються в холодильнику швидше

Наприклад, хліб (краще зберігати в сухому і темному місці), банани, картоплю, цибулю і т. д. Враховуйте це при придбанні та зберіганні таких продуктів.

Деякі овочі треба зберігати вологими

Броколі, селеру, зелень можна обприскувати водою, тоді вони довше залишаються свіжими та не млявими. Як варіант – спеціальний стакан з водою, у який можна поставити букет свіжої зелені.

Більшість продуктів зберігається краще і довше у вакуумній упаковці або в щільно закритих пакетах і контейнерах.

З фруктів і овочів що псуються можна робити смузі

Потемнілі банани, підсохлі апельсини та інші кандидати на викид будуть відмінним сировиною для фруктових/овочевих смузі. Поживно, корисно і смачно.

Строк придатності продуктів – це лише рекомендація виробника

Ці терміни завжди беруться з запасом. Більша частина продуктів буде ще їстівна протягом декількох днів після закінчення терміну придатності. Але це не стосується м'яса, молочних продуктів і свіжої риби.

Використовуйте на початку тижня ті продукти, які псуються швидше

Не давайте їм шанс зіпсуватися. Наприклад, свіжу рибу, яку ви купили на вихідних, треба використовувати для готування в перші 1-2 дні після покупки.

Наприкінці тижня готуйте страви по типу «Готую з того, що залишилося в холодильнику»

Такі страви, як салати, рагу, супи, можна приготувати майже з чого завгодно, не давши продуктам зіпсуватися.

Використовуйте тарілки меншого розміру

Тоді ви не будете викидати недоїдену їжу. Якщо порції вам мало, просто візьміть добавку. До речі, цей прийом активно застосовують для схуднення. Ви кладете на тарілку рівно стільки, скільки зможете з'їсти за один раз.

Джерело: Ukr.Media