Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Загроза в кожному подиху: що десята смерть в Україні пов’язана з якістю повітря

Українці вдихають небезпеки для здоров’я та життя в промислових районах і великих містах. 

Повітря здатне дивувати навіть досвідчених лікарів і становити загрозу для життя та здоров’я пересічних українців. Героїня спецпроєкту "Штучне дихання" переконана, що має докази – те, чим ми дихаємо, здатне забрати життя.

Вона звикла дивитися на небезпеку через вікно. "На один бік квартири видно аглофабрику, на інший – доменний цех. Усе несеться на дім", – каже Вікторія Пікуз. Усі свої недуги жінка пов’язує з місцем проживання.

Героїня спецпроєкту "Штучне дихання" певна – має докази того, що те, чим ми дихаємо, здатне забрати життя. Судовий процес триває, і це світовий прецедент. ТСН – тим часом – пильніше придивилася, яку шкоду здоров'ю українців наносить невидимий ворог.  

Маріуполь – торік його назвали найбруднішим містом країни. Тут розвинута чорна і кольорова металургія. Місцеві еко-активісти порахували: на кожного жителя щороку припадає більше 300 кілограмів різних викидів. Офіційно це не підтверджено, але місцевий гідромет, де моніторять якість повітря, перший в усій країні, де з’явилася пересувна лабораторія для замірів якості повітря. Вона регулярно фіксує перевищення гранично допустимих показників.

Як забруднене повітря шкодить організму людини

Сірководень – шкідливий газ, який впливає на нервову систему. Часом тут фіксують перевищені показники оксиду вуглецю та діоксиду азоту. Школа, де Вікторія працює учителькою інформатики, взагалі за 200 метрів від заводу. Замість тисячі слів – сірий наліт на її стінах і металевий блиск зелених насаджень у дворі. "Мені мама сказала там не ходити – я можу захворіти на рак", – каже маленька дівчинка. Вона навряд чи зрозуміла, що сказала, а з вуст дитини це звучить іще страшніше.

З повітрям сьогодні пов’язують кожну 10-ту смерть в Україні. "Дослідження глобального тягаря хвороб – воно проводиться в усьому світі. Саме по смертності ми в п’ятірці лідерів. Після нас там Північна Корея, Грузія там десь поруч, Центрально-африканська республіка", – каже заступник директора Центру громадського здоров’я України Владислав Збанацький.

Злоякісні новоутворення, хвороби серця та органів дихання – світові учені визнають це сигналами повітряної тривоги. І це доля не лише промислових регіонів – згубне повітря в центрах мегаполісів формують автомобілі та автобуси, котрі працюють на дизелі. Наприклад, у центрі Лондона норма викидів на людину у пікові години часом перевищена в 12 разів. Такими темпами завсідники Оксфорд-стріт лише за кілька тижнів вдихають річну норму діоксиду азоту, тож британські вчені вже охрестили вулицю дизельним пеклом.

Дехто навіть припускає, що брудне повітря провокує людей робити брудні справи. "Якщо проаналізувати дані метеорологів і поліції, ви чітко побачите: у дні високого забруднення зростають бійки, крадіжки та фінансові афери. Тобто повітря здатне не лише контролювати хід наших думок, наші рішення, а й навіть те, як ми сприймаємо майбутнє покарання", – вважає дослідник Сефі Рот. Його спостереження також свідчать про те, що в дні найгірших показників повітря студенти провалюють іспити.

Джерело: ТСН