Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Топ-5 куточків планети, де немає автомобілів

Іноді дуже хочеться потрапити до тихого місця, де немає потоку машин, аби насолодитися тишею та свіжим повітрям. Можемо вас потішити: такі місця є, про них і поговоримо. Важко знайти людину, яка не хотіла б бути власником автомобіля, тому кількість машин на дорогах стрімко зростає. При цьому більшість людей здивується, дізнавшись, що у світі досі є місця, де ніколи не зустрінеш автомобіль. Хочете дізнатися про ці райські куточки? Тоді поїхали!

  1. Фес-Ель-Балі, Марокко

Середньовічне місто Фес-Ель-Балі – найбільша у світі територія, вільна від транспорту. Являючи собою об’єкт всесвітньої спадщини, місто славиться своїми стародавніми пам’ятниками та вузькими вуликами: на його території нараховується 9400 крутих тісних проходів. Саме ці вулиці і обмежують використання транспортних засобів. Єдина можливість побачити місто – пішохідні або велосипедні прогулянки. Але у деяких районах ширина проходу не перевищує і 2 фунтів, отже проїхати велосипедом також не завжди вдасться.

2. Острів Ламу, Кенія

Острів Ламу – одна з найбільш цікавих пам’яток у Східній Європі. Його територія розташована у прибережній зоні та входить до складу архіпелагу Ламу. Замість автомобілів основний транспорт на острові – осли, а дістатися до його земель можливо лише на човні. Дослідити прекрасну місцевість можна пішки або велосипедом, занурившись у тишу та спокій без машин та набридливих сигналів. Окрім знайомства з історією, тут можна насолодитися катанням на човнах, водних лижах або підводним плаванням.

3. Ла Кумбресіта, Аргентина

Ла Кумбресіта – невеличке гарне селище, розташоване у провінції Ріо-Негро. Його територія є виключно пішохідною зоною і в’їзд автомобілів сюди суворо заборонений. Селище знамените своєю альпійською атмосферою, насолодитися якою можна лише прогулюючись по його дворикам. Для туристичних прогулянок через поселення прокладена 30-кілометрова асфальтована дорога. На території Ла Кумберсіта діють суворі правила політики еко-туризму: обов’язково залишити автомобіль на вході, а основна туристична діяльність у селищі – пішохідні прогулянки та кемпінг.

4. Церматт, Швейцарія

Церматт – невеличке селище, розташоване у Швейцарських Альпах на висоті 1620 метрів. З метою запобігання забруднення гірського повітря, автомобілі тут заборонені. Єдиний спосіб потрапити до села – поїздка на знаменитому Льодовиковому експресі, під час якої можна насолодитися захоплюючими краєвидами гір, ущелин, долин та мостів. Ознайомитися з життям поселення можна, прогулявшись по його мощених вуличках. Головна пам’ятка Церматт – неймовірний вид на величезну гору Маттерхорн. Окрім прогулянок і знайомства з місцевими красотами, тут можна покататися на лижах та сноуборді.

5. Макіно-Айленд, Мічіган, США

Територією Макіно-Айленд також не можна пересуватися автівкою: ця заборона набула чинності ще у 1898 році, а дістатися одного з найпопулярніших літніх курортів країни можна, використовуючи невеликий літак або човен. Виняткове право пересування надається лише аварійним транспортним засобам та службовим автомобілям. Знайомство з островом можна здійснити верхи на коні, велосипеді або пішки. Вільний від автомобільних колес, Макіно-Айленд постає перед туристами в найкращому вигляді, демонструючи їм свої природні красоти.

Які переваги життя у місті без автомобілів? Мир та спокій, мінімальне забруднення та підвищена фізична активність, збережена природа. А сьогодні ми живемо у метушливому світі, і на нашій планеті залишилося не так багато місць, розташованих вдалині від сучасного життя.

Джерело: tribuna.pl.ua