Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вчені зі Стенфорда придумали, як отримувати з вуглекислого газу вуглеводневе паливо

Викиди вуглекислого газу в атмосферу за останні кілька десятків років дуже сильно підкосили екологію нашої планети. Тому проводиться все більше розробок у сфері створення засобів для зниження кількості викидів вуглекислого газу. Але цей самий газ містить у своєму складі вуглець, який в теорії можна використовувати для створення різних сполук (в тому числі і в якості палива). Чергову спробу перероблення CO2 взяли вчені Стенфордського Університету. Як вони повідомляють, їх спосіб є набагато ефективнішим, ніж більшість тих, що існує.

Нова технологія утилізації вуглекислого газу (СО2) заснована на перетворенні його в чадний газ (СО). Вчені хочуть підвищити цінність CO2 за допомогою електролізу.

«Етилен, ацетат і етанол, по своїй суті, набагато цінніші, тому, що можуть стати сировиною для виробництва більш складних з’єднань. А перетворення СО2 у економічно доступний і вигідний процес.»

Незважаючи на те, що перетворення CO2 в CO можливо, розробка технології, яка може виробляти ці процеси в промислових масштабах, як і раніше є проблемою. Якщо не сильно вдаватися в хімічні взаємодії, то на виході при таких реакціях виходили з’єднання з домішками, від яких речовину потрібно було додатково очищати.

Група вчених з Стенфорда на чолі з Меттью Кенаном створила елементи для електролізу, які позбавлені цих недоліків. У новій установці газодифузиційні електроди разом з новою системою доставляння сировини забезпечують більш ефективне протікання реакцій, а також зниження потреби в розчині електроліту. Це дозволяє виводити вуглеводневу сировину «одним потоком», уникаючи попадання домішок.

Зараз учені вивчають можливість масштабування свого продукту для створення великих станцій з перероблювання. І якщо це їм вдасться, то, за словами авторів проекту, такі установки можна буде використовувати не тільки на Землі, але і, наприклад, на космічних колоніях для більш ефективного витрачання ресурсів.

Джерело: Цікавості