Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Як у Швеції використовують відновлювану енергію та "розумні" технології

altУ Мальме, третьому за величиною місті Швеції, побудували житловий комплекс, який майже всю необхідну для функціонування будинку енергію використовує з відновлюваних джерел.

У житловому кварталі Холлбархетен, який вважається експериментальним проектом, встановлені вітряні турбіни, сонячні батареї та спеціальні стоянки для підзарядки електроавтомобілів.

Сонячної енергії вистачає не лише на базові потреби будівлі, а й на функціонування всієї побутової техніки, у тому числі пилососів, пральних та посудомийних машин.

Як зазначає Педер Берн, який живе з дружиною та двома дітьми в інноваційному будинку, на панелі управління можна контролювати рівень споживання електроенергії в залежності від часу доби і побутової необхідності. «У кожній кімнаті встановлено термостати, з допомогою яких можна регулювати температуру повітря: у спальні – трохи нижче, у вітальні  трохи вище, на кухні  ще нижче,  розповідає власник квартири майбутнього.  Також можна моніторити рівень споживання енергії тим або іншим пристроєм».

Мешканці «розумного» будинку можуть запрограмувати прання і миття посуду на той час доби, коли тариф на електроенергію нижчий. Освітленість у різних кімнатах регулюється автоматично згідно із заздалегідь обраними параметрами, які враховують призначення приміщення, час доби та пори року. Так, навесні і влітку дні довше, тому світло вранці не вмикається, а взимку –навпаки, зазначає Педер Берн.

Електромобіль сім’я використовує для покупок, поїздок по місту або за місто.

Проект покликаний довести, що навіть у порівняно холодному кліматі можна використовувати енергію сонячних батарей. У двох будинках експериментального комплексу котли для нагрівання води у якості додаткового палива використовують також і біогаз.

Сьогодні у Мальме зводять нові житлові і громадські будівлі на поновлюваних джерелах енергії. Як зазначає директор муніципального департаменту міського планування Крістер Ларссон, місто розраховує стати повністю екологічно чистим до 2030-го року. «Будемо споруджувати будинки, які на 100% не залежатимуть від використання невідновлюваних джерел енергії,  говорить фахівець.  Нинішні технології дозволяють реалізувати цю амбітну мету у житловому фонді».

Джерело: Ukrbio.com