Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Меблі: приховані загрози

altМеблі стали настільки невід’ємною частиною буття, що люди вже й не замислюються про те, на чому вони сплять, працюють, відпочивають, їдять. У нашій свідомості ці речі асоціюються з домашнім спокоєм, комфортом, відпочинком, почуттям захисту та безпеки. Проте, це далеко не так. У більшості випадків меблі несуть у собі приховану небезпеку для здоров’я їх власників. Особливо, це характерно в наш час, коли виготовленням меблевих виробів займається безліч людей без спеціальної освіти, без дотримання технологічних процесів, норм, відповідного контролю якості виготовленої продукції кваліфікованими фахівцями.

Для досягнення якомога нижчої вартості готових виробів, для їх виробництва використовуються матеріали і комплектуючі низької якості, які не тільки мають дуже малий термін експлуатації, але й несуть реальну загрозу для здоров’я людей. Що ж це за загрози?

Нефаховий дизайн, недотримання технологічних норм, використання неякісних комплектуючих та меблевої фурнітури призводять до того, що ці вироби є крихкими, нестійкими, ненадійними та здатними травмувати їх власників. А якщо провести хімічний аналіз меблевих матеріалів, отримуємо жахливий результат, який свідчить про те, що вони є не тільки причиною багатьох захворювань, але й реально впливають на тривалість життя. Переважна більшість меблевих виробів у сучасних помешканнях виготовленні з ДСП (деревинно-стружкових плит) чи МДФ (Medium Density Fibreboard – деревно-волокниста плита середньої щільності) плит. При виготовленні цих плит використовуються клеї, до складу яких входять такі високоактивні речовини як: формальдегіди, феноли, фтапати і полімери. В процесі експлуатації виробів, ці сполуки здатні виділятися протягом 10-15 років і, потрапляючи в людський організм, спричиняють різні захворювання. ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) офіційно визнала формальдегід канцерогеном, через здатність викликати онкологічні захворювання. Крім того, під впливом формальдегіду розвиваються дегенеративні зміни печінки, нирок, серця та головного мозку. Вплив фенолу та формальдегіду небезпечний також своїми віддаленими наслідками, які здатні проявитися через певний час і несуть загрозу для наступних поколінь.

Оптимальним вирішенням цих проблем була б повна відмова від використання меблів, виготовлених без дотримання технологічних норм і з небезпечних матеріалів та комплектуючих. Що ж робити, якщо все ж таки доводиться купувати меблі з ДСП чи МДФ плит?

По-перше, слід знати і пам’ятати, що ДСП плити, по ступеню виділення вільного формальдегіду, діляться на три класи:

E – 1 (10 мг на 100 г сухої плити)

E – 2 (10-20 мг)

E – 3 (30-60 мг)

Найбезпечніший клас – E – 1 .

По-друге, не рекомендується ставити меблі біля обігріваючих приладів, не використовувати ДСП чи МДФ плити для маскування батарей, тому що під впливом тепла, збільшується виділення шкідливих речовин.

По-третє, при придбанні меблевих виробів потрібно вимагати документ (гігієнічний сертифікат) , що свідчить про безпеку виробу, а також, звернути увагу чи повністю заклеєні ламінатом торцеві та внутрішні поверхні панелей.

Слід пам’ятати, що меблі з ДСП/МДФ з часом починають виділяти шкідливі речовини ще сильніше, оскільки снопи розкладаються. Тому, якщо можна, необхідно замінити їх на вироби, виготовлені з натурального дерева та оздоблені барвниками на натуральній основі.

Чи будуть наші помешкання наповнені меблями та речами з натуральних матеріалів, які несуть відчуття гармонії і затишку та споконвіків використовувалися нашими предками, не приносячи шкоди здоров’ю, чи предметами, що привабливі по ціні, але приносять значну шкоду людському організму та забруднюють навколишнє середовище – ВИБІР РОБИТИ НАМ!

Двояк Володимир