Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Відновлювані джерела становлять третину світових енергопотужностей

Згідно з новими даними, оприлюдненими Міжнародним агентством з відновлюваних джерел енергії (IRENA), «зелені» джерела зараз становлять близько третини всіх енергетичних потужностей. Загалом у 2018 році в світі запрацювали ще 171 ГВт нових відновлюваних потужностей, пише Clean Technica

Нові дані показують, що існує зростання відновлюваної енергії у всіх регіонах світу, хоча і на різних рівнях. Минулого року завдяки збільшенню кількості вітрових і сонячних електростанцій «зелені» потужності зросли на 7,9%. Азія встановила 61% від загальної кількості нових установок відновлюваної енергетики, але темпи зростання нових потужностей були найвищими в Австралії завдяки інтересу до сонячної енергетики. Африка посіла третє місце з 8,4%. Всього на кінець 2018 року у світі налічувалося 2,351 ГВт відновлюваної енергії.

Найбільша частка – у гідроенергетики, на яку припадає 1172 ГВт, за нею слідує енергія вітру – 564 ГВт та сонячна енергетика – 480 ГВт. При цьому, найбільший прогрес зафіксований саме у вітровій і сонячній енергетиці, які зросли на 84%. Лідерство серед країн, що встановили найбільше сонячних електростанцій утримують Китай, Індія, Японія і Південна Корея. Вражаюче зростання показали також США (8,4 ГВт), Австралія (3,8 ГВт) і Німеччина (3,6 ГВт).

«Відновлювана енергія отримала переконливе економічне обґрунтування і зарекомендувала себе як технологія вибору для нових потужностей виробництва електроенергії», – підкреслює глава IRENA Аднан Амін.

Джерело: ecotown