Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Індія будує найбільшу сонячну електростанцію на планеті

Індія має намір побудувати найпотужнішу на планеті сонячну електростанцію номінальною потужністю 4000 мегават.

Потужність нової станції можна порівняти з чотирма повномасштабними ядерними реакторами. Фактично, індійський проект буде вдесятеро потужніший, ніж всі раніше представлені сонячні станції. Площа супер-станції складе 77 квадратних кілометрів.

У проекті об'єдналися відразу шість індійських держкомпаній, які створили спільне підприємство з статутним капіталом в 4,4 млрд. доларів, який буде інвестовано в станцію. Завершити будівництво потужності передбачається через сім років, а розташується станція поблизу солоного озера Самбхар, що на півночі країни.

Сонячна фотоелектрична станція повинна буде працювати не менше 25 років і, як очікується, щорічно даватиме близько 6,4 млрд. кВт/годин електрики. Влада Індії говорять, що станція дозволить скоротити викиди СО2 в атмосферу на 4 млн. тонн на рік. Відзначимо, що ще в 2010 році сумарна потужність індійських сонячних електростанцій становила всього 17,8 мегават, тоді як минулого року цей показник був збільшений до 2208 мегават. Згідно з раніше ухваленим урядовим планом, до 2022 року в країні працюватимуть сонячні станції сумарною потужністю в 20 гігават.

Влада країни говорить, що собівартість виробництва сонячної електроенергії в Індії за останні роки скоротилася з 17 рупій (30 центів) за 1 кВт/год до 7,5 рупій, проте влада в кінцевому підсумку мають намір іще знизити цей показник.

На сьогодні в Індії ведеться будівництво відразу декількох великих сонячних електростанцій, причому всі вони розкидані по різних частинах країни.

Джерело: Espreso.tv