Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Звернення отця мітрата Василя Завірача, пароха церкви Різдва Христового смт Більшівці, щодо підпалів

Дорогі у Христі!

Осінній час – це час тотальних підпалів та спалювання залишків рослинності. Наші села та містечка перетворюються на «газові камери», зроблені нашими ж руками чи породжені нашою байдужістю, коли ми  мовчазно толеруємо подібні смертельно небезпечні дії наших односельчан. Часто разом з рослинними залишками ми також спалюємо різне сміття та побутові відходи, що ще більше забруднює повітря. Дехто для розваг влаштовує собі вогняні шоу, кинувши сірника у суху траву…

Жертвою стає не лише жива природа, зруйнований шар плідного ґрунту, знищені мікроорганізми, комахи і навіть тварини, але, передусім, ми самі, які дихаємо цим отруєним повітрям. Багато людей страждають від задухи, смороду, хтось не може вгамувати кашлю, сльозотечі, а в когось розвиваються хронічні захворювання, невпинно зростає кількість ракових захворювань. За даними ВООЗ з 2012 року Україна посідає перше місце за кількістю смертей внаслідок забруднення повітря.

 І ми є причетні до цих смертей!!! Ми є співучасниками гріха, що кличе про помсту до неба…Чим завинили перед нами наші діти і внуки, що так знущаємось над ними?

 

Як Ваш духовний пастир не можу мовчати на гріх, тим більш на гріх вбивства та самовбивства, який чинимо, спалюючи рослинні залишки. Неодноразово Церква закликала і закликає всіх вірних різних конфесій та всіх свідомих громадян відмовитись від цієї шкідливої звички та врозумити тих, хто це робить. Як віруючі християни та свідомі громадяни, об’єднаймось і скажімо категоричне «Ні підпалам!» Той, хто любить Бога і свого ближнього, той не може спалювати рослинність чи сміття, загрожуючи життю і здоров’ю односельчан! Хто любить свою Батьківщину – той дбатиме про її довкілля!

Багато людей  може поставити запитання: А що ж робити із залишками рослинності? Господь і про це подбав – достатньо сміття віднести в призначене для цього місце, а залишки рослинності скидати на купу і дати можливість перегнити та отримати в майбутньому добриво для грядок.

Запитайте себе: Якщо не я, то хто? Зробіть це питання кредом всього свого життя. Якщо не я перестану спалювати сміття і залишки рослинності, тоді хто? Позитивні зміни починаються від кожного з нас! Тож нехай на них благословить нас Всемилостивий Господь – наш Творець і Спаситель, щоб ми могли бути гідними свідками Його любові до людини та всього створіння – природи.

 

Мітр. о. Василь Завірач,

Парох церкви Різдва Христового смт Більшівці