Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

ПОСЛАННЯ ГЕНЕРАЛЬНОГО СЕКРЕТАРЯ ООН З НАГОДИ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ОХОРОНИ ОЗОНОВОГО ШАРУ

Світ змінився з тих пір, як ми в останнє відзначали Міжнародний день охорони озонового шару. Тепер у нас є Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, який буде сприяти справедливому інклюзивному зростанню і поліпшенню добробуту людей і нашої планети. Що стосується зміни клімату, то Паризька угода знаменує собою історичний поворотний момент на нашому спільному шляху до безпечного та стійкого світу.

Тепер ми повинні втілити цілі в конкретні дії і зміцнити режим захисту клімату шляхом використання повноважень Монреальського протоколу з метою досягнення прогресу в уповільненні темпів потепління в короткостроковій перспективі, викликаного гідрофторвуглеводнями ( ГФВ ) - найбільш швидко зростаючими з усіх парникових газів.

У наступному місяці в Руанді ми отримаємо можливість це зробити. Коли національні делегації зберуться для того, щоб досягти глобального консенсусу щодо поетапного скорочення ГФВ згідно з Монреальським протоколом.

Багато років тому ГФВ були широко прийняті в якості ефективної альтернативи продуктам, які завдавали шкоди озоновому шару. Особливо тим продуктам, що використовувалися в холодильному обладнанні і системах кондиціонування повітря. Однак наукові дослідження показали, що, хоча ГФВ істотно послабили загрозу для озонового шару, вони представляють собою досить сильнодіючі парникові гази.

Оскільки масштаби їх використання швидко ростуть, ми повинні вжити рішучих заходів - точно так само, як ми це зробили раніше, - щоб забезпечити відновлення озонового шару. Поетапне скорочення ГФВ дасть значні вигоди. Це дозволить уникнути глобального потепління майже на півградуса до кінця сторіччя, надати потужний імпульс реалізації Паризької угоди і, можливо, значно підвищити енергоефективність деяких альтернативних холодоагентів і технологій.

Глобальна проблема вимагає глобального рішення. Я переконаний в тому, що будь-які перешкоди можуть бути подолані, оскільки я вже був свідком того, як держави, скориставшись Монреальським протоколом, зуміли запобігти виникненню до 2 мільйонів випадків захворювання на рак шкіри в рік і врятувати ще більше людей від страждань, що заподіюються катарактами.

Використовуючи режим Монреальського протоколу для поетапного скорочення ГФВ, ми зможемо тим самим сприяти іншим зусиллям по скороченню викидів двоокису вуглецю та інших парникових газів в рамках процесу РКЗК ООН. У цей Міжнародний день охорони озонового шару давайте згадаємо, що багато вже було досягнуто, і візьмемо на себе зобов'язання зробити ще більше для захисту нашої атмосфери. Працюючи спільно, ми зможемо побудувати більш безпечний, більш здоровий, більш благополучний і стійкий світ для всіх людей, забезпечуючи при цьому захист нашої планети, нашого єдиного будинку.

http://www.menr.gov.ua/press-center/news/150-news28/5289-poslannnya-heneralnoho-sekretarya-z-nahody-mizhnarodnoho-dnya-okhorony-ozonovoho-sharu