Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Резолюція круглого столу «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності»

13 вересня 2013 року, в Києві, відбувся круглий стіл «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності», організований Бюро УГКЦ з питань екології, за підтримки Комісії для сприяння єдності християн та Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.

Захід був проведений з нагоди відзначення 1025-ліття Хрещення Русі-України, Року Віри та екуменічно-екологічного Дня Бога Творця (1/14 вересня), який християни в усьому світі святкують як день молитви та відповідальності за Боже створіння – природу, з метою розвитку діалогу між християнськими Церквами, державними природоохоронними установами і громадськими організаціями для підвищення екологічної культури населення та збереження природної спадщини України.

У засіданні взяли участь представники християнських Церков, державних установ та громадських організацій природоохоронного спрямування, наукових та освітніх установ, а також засобів масової інформації.

 Під час роботи круглого столу були обговорені питання про значення християнської віри і способу життя для збереження природи; збереження природної спадщини України, як вимоги спільної відповідальності християнських Церков та державних інституцій; роль релігійних конфесій у підвищенні екологічної культури населення; досвід діяльності Церков у сфері екологічної освіти та збереження природи; роль душпастирів і богословської освіти для еколого-просвітницької діяльності серед різних верств населення різних вікових категорій; перспективи спільних церковних та державних освітньо-виховних ініціатив і практичних проектів природоохоронного спрямування.

Учасники круглого столу висловлюють впевненість у тому, що християнська віра в єдиного у Пресвятій Трійці Бога Отця, Сина і Святого Духа – Творця і Спасителя світу, є основою для якісно нової екологічної культури та відповідальності, а також ключовим фактором для подолання сучасної екологічної кризи, яка є закорінена передусім у кризі екології людини: кризі її віри, духовності та моральності. Відповідно, християнські Церкви мають особливе покликання у справі збереження Божого створіння і природної спадщини України.

Учасники круглого столу постановили та рекомендують:

  1. Визнати необхідність об’єднання зусиль християнських Церков, державних природоохоронних інституцій, наукових і освітніх установ та громадських організацій для формування екологічної культури, яка є запорукою збереження Божих дарів природи, гармонійного розвитку суспільства і благополуччя людей.
  2. Створити робочу групу для обговорення можливостей продовження розпочатого діалогу.
  3. Вважати, що формування свідомості християнської відповідальності за створений Богом світ і наше природне довкілля має знайти своє властиве місце в рамках душпастирської діяльності Церков у потрійному вимірі: повчання у вірі, сакраментально-літургійному житті та екологічній дияконії.
  4. Міністерству освіти та науки України долучити «Християнську етику» до обов’язкових предметів навчальної програми шкільних закладів України, з огляду на важливість цієї дисципліни для цілісного розвитку людської особистості та формування стійкої екологічної культури та відповідальності.
  5. Доповнити концепцію екологічної освіти України положеннями про необхідність посилення співпраці світської системи освіти з релігійною освітою.
  6. Просити Міністерство екології та природних ресурсів України про включення до програми Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України 2014» науково-практичного семінару «Роль християнських Церков і релігійних організацій для збереження Божого створіння та природної спадщини України», а також організаційну підтримку для проведення цього заходу.
  7. Розіслати резолюцію предстоятелям та офіційним представникам християнських Церков, Парламентському комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Кабінету Міністрів України, Міністерству екології та природних ресурсів і Міністерству освіти та науки України.

Оргкомітет