Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Звернення Бюро УГКЦ з питань екології з приводу Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2014 р.

Дорогі у Христі!

Вже традиційно, в часі Великого посту, Бюро УГКЦ з питань екології проводить ініціативу «Екологічне навернення для порятунку створіння», що має за мету допомогти глибше і повніше пережити процес покаяння і навернення до Бога, завдяки поглибленню свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

Відчуження людини від Бога і бажання поставити на Його місце себе чи якесь інше створене добро призводить до важкого захворювання особи – гріховного рабства, яке становить загрозу не лише для її життя, але рівно ж і для людської спільноти та всього створіння.

Дійсність гріха починається з кризи стосунків з Богом і веде до кризи екології спільноти, порушення суспільного миру, чисельних суспільно-політичних та економічних криз і екологічних проблем. Будь-який гріх становить загрозу для життя і несе з собою руйнування та смерть, особливо це стосується головних гріхів.  

Відповідно, особливим завданням цьогорічної Великопосної екологічної ініціативи є звернути увагу віруючих людей на універсальний згубний вплив гріхів гордості, жадібності, нечистоти, заздрості, непоміркованості, гніву та лінивства на людину та всю створену Богом дійсність. Для цього на кожен тиждень Святої Чотиридесятниці будуть запропоновані спеціальні катехитично-екологічні роздуми на тему одного з основних гріхів, які можна буде знайти на сайті Бюро УГКЦ з питань екології – ecoburougcc.org.ua.

Просимо душпастирів звертати увагу в свої проповідях, катехитичних науках та підготовці вірних до святої тайни Сповіді у часі Великого посту на цілісний характер християнського покликання, з особливим акцентом на відповідальності за природу як невід’ємній складовій християнського способу життя і поведінки. Просимо пояснювати поняття екологічного виміру гріха і його згубних наслідків на людину і весь створений світ, а також вказувати на шляхи навернення до Бога, завдяки яким починаємо бути вповні собою і по Божому ставитись не лише до своїх ближніх, але й до всього створеного у Христі світу – природи. Детальніше про можливості Божого ставлення і діла милосердя до природи можна дізнатися у буклетах про ініціативу, які можна отримати в єпархіального референта Бюро УГКЦ з питань екології або безпосередньо на нашому сайті.

Звертаємось до всіх із проханням з максимальною користю використати великопісний час, зробивши цілісну ревізію свого життя на його відповідність нашому божественному покликанню. При цьому просимо зробити також своєрідний екологічний іспит сумління і навернення до Бога, завдяки боротьбі з головними гріхами, що включає в себе також і відмову від різних шкідливих для природи звичок.

Нехай наш шлях покаяння, молитви та діл милосердя у Великому пості, спричиниться до відновлення втраченої гармонії стосунків з нашим Творцем і Спасителем, щоб Його спасаючу любов могли відчути наші ближні і все створіння Боже – природа.

Д-р Володимир Шеремета,

керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ з питань екології

Увага! Просимо душпастирів долучати до Сугубої єктенії під час Великого посту прохання:

Господи Вседержителю, подай нам ласку покаяння і навернення, щоб ми побачили в оточуючій природі Тебе Самого – Творця та Доброго Батька і з любов’ю доглядали створений Тобою світ, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

3 березня 2014 р. Б