Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Що робити зі сміттям?

сміття

В процесі своєї життєдіяльності, людина навіть не бажа­ючи, та все ж є причиною того, що кількість сміття збільшу­ється. Згідно із статистикою, на 1 люте 2011 року кількість на­селення України становила 45 мільйонів 760,1 тисячі жителів. Якщо розділити 35 мільярдів тонн сміття (яке знаходиться лише на полігонах) на приблизно 46 мільйонів — вийде по 760 тонн на одного українця, включно із людьми похилого віку  та немовлятами.

Та все ж людина може вплинути на подальшу «долю» тих відходів, які вона викидає. За будь-яких умов у боротьбі зі сміттям вирішальну роль відіграє особисте ставлення кожного з нас до цієї проблеми. Найперше, це сортування, за словами фахівців, розділення сміття, зменшить до 40% кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.

Інше, що робити з тим сміттям, що вже є на полігонах?

Можна спалювати, але це шкідливо. Можна законсерву­вати і відкрити новий полігон, але це не зменшить сміття і проблеми не вирішить.

Але ж є вирішення цієї проблеми. Збирання, так званого біогазу. Альтернативним паливом може служити і пеллет, який роблять з відходів деревини, яка не підлягає вторинній переробці. З автомобільних шин, є можливо виробляти, як грубе паливо, так і покриття на спорт майданчиках, а також використовувати, як присадковий компонент у дорожних покриттях, що значно покращує його якість.

Добувати ці продукти життєдіяльності людини можливо навіть і на старих полігонах. За допомогою Робота, створеного у Фінляндії. Він може ідентифікувати метал, бетон, дерево і деякі види пластмаси.

Існують і новіші технології утилізації відходів, так званий плазмовий метод, який розбиває їх на атоми. Метод застосування бактерій, які знищують відходи, до речі використовують природні бактерії, а не генетично створені.

Отож існує багато методів і способів, як зробити середовище в якому проживаєш у великій мірі чистішим і передати його своїм же дітям, якщо вже не в кращому стані, то принаймі не в гіршому.