Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Зміни клімату та глобальне потепління: вчені пояснили стан планети і її майбутнє

Про те, що глобальне потепління неухильно наступає, знають вже практично всі. Деякі, правда, дивуються, як це поєднується з більш сніжними зимами і більш низькими локальними температурами, але це виключно в силу нерозуміння впливу на погоду течій, як повітряних, так і океанічних.

Однак нещодавно стало відомо, що поточні темпи наступу глобального потепління можуть істотно збільшитися. І всі звичні розрахунки і прогнози необхідно скоригувати.

У чому ж полягає проблема

У Колумбійському Університеті було проведено одне дуже цікаве дослідження. Існує ряд програм, які з високою точністю моделюють динаміку розвитку змін в різних кліматичних біомах. І дослідники вирішили подивитися, як буде змінюватися ефективність запасання вуглецю ґрунтом та рослинами в залежності від рівня вологості.

Так ось, поточні кліматичні умови нашої планети призвели до того, що рослини, океан і земля запасають лише половину того вуглецю, який взагалі можуть. А інша половина йде в атмосферу, де створює всі умови для глобального потепління, ще більшого зниження вологості і ще менш інтенсивного запасання вуглецю. Самопідтримуючий процес.

Як заявила дослідник Джулія Грін, якщо вологість буде продовжувати знижуватися, то темпи кліматичних змін, згідно з усіма моделями, які використовуються, прискоряться в кілька разів. А це загрожує тим, що ні рослини, ні тварини, ні люди, просто не встигнуть адаптуватися до нових змін. І мова буде йти не про 2,5 градусах до 2040 року, а про три і вище до 2030.

Що робити?

Чи можна звернути або якось уповільнити процес? Вчені не знають відповіді на це питання. Взагалі, більшість екологічних досліджень присвячено не тому, як все виправити, а тому, наскільки погано нам буде в найближчому майбутньому. А все буде реально погано.

Адже зміна вологості – це не той процес, який можна легко регулювати. Можна знизити викиди сполук вуглецю до мінімуму, проте навіть цей мінімум все одно буде надходити в атмосферу і погіршувати ситуацію. За логікою речей, потрібно придумати щось, що буде пов'язувати вуглець в атмосфері. Але що – вчені поки не знають.

Так що майбутнє нашої планети досить сумне. Неминуче глобальне потепління, що насувається ще більш швидкими темпами. І це навіть не можна списати на недосконалість моделей розвитку біомів, оскільки у всіх інших ситуаціях вони демонстрували повний збіг з уже наявними картинами.

Ми також вважаємо, що вам було б корисно дізнатися про те, які саме катастрофи будуть супроводжувати глобальне потепління. До частини з них навіть можна підготуватися, хоча до більшості, на жаль, ні.

Джерело: joinfo