Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Щоб звітуючи перед Творцем, ми не отримали догану

9 грудня Архієпископ Віктор Скворц очолив екуменічну літургію в центральному соборі Христа Царя, що в Катовіце. Разом з ним молились священики та миряни різних конфесій. Серед них були і представники Всесвітньої Ради Церков. Окрім митрополита Катовіце проповідь також виголосив емеритований архієпископ Андерс Вейрид, лютеранський примас Швеції.

Митрополит Катовіце підкреслив, що завданням людини, в силі Святого Духа, є зміна обличчя землі.

«Займімось впорядкуванням нашого заднього двору (особистого та церковного), що може бути переконливим прикладом для інших.

Нашим обов'язком є вдарити у великий дзвін совісті, якщо ми з відповідальністю ставимось до долі світу та людини; якщо ми хочемо зміцнити християнську духовність, вільну від «одержимості споживацтва»; якщо ми хочемо звільнитись з неволі практичного матеріалізму», - сказав він.

Архієпископ Скворц нагадав, що Святий Дух є тим, хто об'єднує послідовників Христа.

«Ми Ним наповнені, ми отримали Його дари та харизми не для годування власного егоїзму, але насамперед для розумної служби Творцю і створінню»,– сказав він.

До присутніх також звернувся єпископ Мар’ян Ніемец з євангельської церкви аугсбурзького сповідання в Катовіце. У контексті молитви за "спільний дім" він зауважив, що "земля була нам довірена".

«Це дім для всіх людей, тому дякуймо за всі блага, які він нам дає (...). Помолимося також за духа мудрості, розсудливості, почуття відповідальності, солідарності між людьми ... , щоб звітуючи перед Творцем, ми не отримали догану, але похвалу», – сказав єпископ.

Єпископ Єжи Саміец, голова євангельської церкви аугсбурзького сповідання в Польщі нагадав усім учасникам, що триває період прийняття рішення про подальші дії щодо захисту клімату нашої планети.  

«Сьогодні погляди з усього світу звернені на Катовіце. Тут приймаються рішення, наслідки яких наші діти відчують у майбутньому. Тому ми повинні боротися з поділом між нами, щоб наслідки прийнятих рішень стали найкращими для всього світу. І це можливо, якщо ми будемо молитися разом», – сказав він.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Archidiecezja Katowicka