Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Глобальне потепління буде в 2 рази сильніше, ніж вважалося раніше

Скорочення полярних крижаних шапок, зелена пустеля Сахара, підвищення рівня моря на 6 метрів — все це може чекати Землю в майбутньому. Згідно з новим дослідженням, глобальне потепління може бути в два рази сильніше, ніж прогнозують нинішні кліматичні моделі.

"Зміни, які ми бачимо сьогодні, набагато швидше, ніж будь-які з тих, що мали місце в історії Землі. Ми знаходимося в незвіданих водах», — говорить співавтор дослідження Катрін Мейсснер з Університету Нового Південного Уельсу в Австралії".

Такі перспективи означають, що цілей Паризької угоди, яка передбачає утримати глобальне потепління нижче 2 °C порівняно з доіндустріальним рівнем, може бути недостатньо, щоб запобігти катастрофі.

Вивчаючи минуле Землі, можна передбачити, як буде виглядати майбутнє. У новій роботі Хубертус Фішер з Університету Берна в Швейцарії і його команда порівняли періоди природного глобального потепління за останні 3,5 мільйона років з нинішнім антропогенним потеплінням.

Об’єднавши широкий діапазон даних про льодовики, осадові шари, копалини, датовані за допомогою атомних ізотопів, і багато інших палеокліматичних методів, вчені визначили вплив минулих кліматичних змін. Антропогенна зміна клімату викликана спалюванням викопних видів палива, таких як вугілля, нафта і газ, які виділяють в атмосферу парникові гази.

В результаті проведеного дослідження команда виявила, що наші поточні кліматичні прогнози можуть удвічі недооцінювати довгострокове потепління.

«Існуючі кліматичні моделі підходять для невеликих змін, наприклад, для сценаріїв з низьким рівнем викидів протягом коротких періодів часу, скажімо, протягом наступних кількох десятиліть до 2100. Але у міру того, як зміни стають все більш або більш постійними, їх результати перестають бути достовірними», — сказала Мейсснер.

Дослідження також показало, що великі області полярних крижаних шапок можуть зруйнуватися. Значні зміни в екосистемах призведуть до того, що пустеля Сахара стане зеленою, а околиці тропічних лісів перетворяться в пожежонебезпечну савану.

Джерело: Цікавості