Актуальна тема

Меню

Духовно-екологічні роздуми над Радою як даром Святого Духа

altРада – це дар Святого Духа,

яким Господь виявляє нам свою близькість і постійну підтримку

Роблячи наступні впевнені кроки в часі Святої Чотиридесятниці назустріч Воскреслому Христові, очистивши через молитву, піст і покаяння наш внутрішній погляд, починаємо відчувати, як Господь Духом Своїм Святим провадить нас, скеровуючи наш розум і готуючи ціле наше єство до виконання Божої Волі. Повернувши через покаяння і навернення відчуття синівства Божого і засвідчивши у палкій молитві, роздумах над ділом відкуплення і в таїнстві Покаяння безмежне Боже милосердя, починаємо відсвіжувати в серці відчуття, що найбільшим скарбом усього нашого життя є Господь. Усвідомлення того, що Всемогутній Творець, Той, хто всю Вселенну покликав до існування, Духом Своїм Святим замешкав у нас, спонукає до ще глибшого покаяння і навернення.

Рада як дар, який походить від Святого Духа,

постійно схиляє людину до прийняття тих рішень,

які співзвучні із Творчим Божим задумом

Цей дар формується і розвивається у міру того, наскільки людина відкрита до дії дарів Святого Духа і вміє дивитись на все навкруги з надприродної перспективи. Відкидаючи особисту людську логіку, яка дуже часто може бути отруєна гріхом чи обманута різними ідеологічними віяннями, ми показуємо Богові, що залишаємо місце для дії Святого Духа і виявляємо готовність слухати Його і співпрацювати з Ним. Цей дар лежить в основі відновлення відносин з Богом, так як постійно спонукає невтомно шукати саме того, що Йому подобається. Відкрита на Божу Волю людина постійно шукає різні можливості, щоби здійснити її якнайкраще. Дар ради дається нам від Бога як надприродна допомога. Цим даром Господь удосконалює чесноту розсудливості, направляє думки людини, очищає наміри та почуття, дає впевненість волі та допомагає прославляти Бога кожним вчинком і всім своїм життям проповідувати Євангелію всьому створінню (пор. Мр 15, 16).

Рада об’єднує в надприродному вимірі всі дари Святого Духа

і синхронізує життя людини у відповідності до її Божественного покликання

Рада як дар Святого Духа слугує немовби містком, який з’єднує дар мудрості, розуму і знання із кріпостю, побожністю і страхом Божим. Рада об’єднує розум із волею, готуючи людину до обожествлення, преображення і входження, як «нове створіння», у життя Пресвятої Тройці, щоби почати істинне життя і поділитись ним із усім Божим Створінням. Святих Дух постійно спілкується з людиною на найінтимнішому рівні, а через неї – з усією сотвореною дійсністю, відновлюючи у такому люблячому діалозі втрачену через гріх гармонію. Святий Дух привідкриває нам правду про себе самого, даючи розуміння, що Третя Особа Божа, яку визнаємо у «Символі віри», – це Він, Той, хто вдихнув життя у все сотворене, хто надихав Святе Писання, промовляв через пророків і хто надалі через Церкву та її Вчення продовжує об’являти правду про людину і про її особливе місце у Його творчому задумі.

Дар ради є конче необхідним для того,

щоби не втратити правдиві орієнтири в житті

Скріплений розумом, мудрістю, знанням та іншими дарами, цей дар Святого Духа допомагає людині не впасти в спокусу оцінювати все виключно з людської, інфікованої егоїзмом, точки зору. Він, керуючись істинними пріоритетами й цінностями, прагне повернути людину на її правдиве місце посеред Божого Створіння, незважаючи на тиск релятивізму, підсиленого споживацьким способом існування.

Цей дар Святого Духа є надзвичайно цінним і потрібним як для поодиноких християн, так і для цілих християнських спільнот. Він дається кожній людині, щоби вона переможно могла вийти навіть із найскладніших життєвих обставин.

Рада є тим даром від Бога, який дає впевненість у Божій Волі, а, заручившись підтримкою інших дарів, дає змогу приймати такі рішення, які навіть у найважчих, інколи критичних життєвих обставинах завжди принесуть як духовну, так і матеріальну користь не лише окремій людині чи етносу, але й цілим народам, різним поколінням.

Рада – дар Святого Духа, який показує, що для усіх дітей Прабатька Адама

Господь зарезервував повноцінне місце на Землі

У час глобальної кризи слід просити в Бога про цей дар Святого Духа, насамперед для тих, на кому лежить виняткова відповідальність за прийняття на найвищому міжнародному рівні стратегічно важливих рішень. Ними мають бути ухвалені постанови, які в короткостроковій чи довгостроковій перспективі не лише збережуть Людство, але й забезпечать як мирне співіснування між різними народами, так і вільний, справедливий і рівний доступ до природніх багатств землі як теперішнім, так і прийдешнім поколінням. І лише глибоко закорінена в Бозі людина, обдарована Дарами Святого Духа, зможе не лише зрозуміти, але й прийняти правду про те, що за умови вмілого і відповідального господарювання на Землі для всіх без винятку знайдеться відповідне місце. І не потрібно буде ні підміняти цінності, ні маніпулювати правдою, ні ухвалювати злочинні рішення, обмежуючи народжуваність, чи під ширмою співчуття вбивати ненароджених, маргіналізувати неповносправних чи безхатченків, або пропагувати і лобіювати вкорочення життя стражденним та немічним.

Цей дар слід виблагати в Господа також і для правлячої влади різних рівнів в українському суспільстві. Нехай вони відкинуть спокусу збагачення коштом власного народу і уникнуть прийняття примарних рішень; нехай не шукають виходу із затяжної економічної кризи шляхом виснаження природних ресурсів чи нераціонального їх адміністрування. Рада – це той дар Святого Духа, який навіть під час важкої матеріальної скрути береже людину від того, щоби вона опускалась до рівня хижака чи експлуататора.

Святий Дух відкриває нові перспективи для живої віри християнських спільнот

Дар ради сприяє тому, що остаточні рішення завжди ухвалюються під проводом Святого Духа на основі Святого Писання і згідно з вченням Учительського уряду Церкви і тому завжди є корисними для всіх. Його можна назвати духовним розпізнанням, яке допомагає не лише обирати між добром та злом, але завжди вибирати те найкраще, що в конкретних обставинах, у визначений час може принести найбільшу славу Богові без шкоди для ближніх і природного довкілля.

Кожному, хто щиро прагне пізнати правду, Господь дарує розуміння того, що напоумлення «плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі» (Фил 2, 5) – це не що інше, як заклик 24 години на добу і 7 днів на тиждень засвідчувати свою вірність Богові.

Цей дар на основі здобутих знань спонукає до конкретних вчинків і супроводжує під час прийняття рішень практично завжди й усюди. Декому скріплена цим даром розсудливість підказує, що певну відстань у межах міста можна подолати громадським транспортом, пройтися пішки чи проїхатися на велосипеді, роблячи це з користю для здоров’я і без шкоди для довкілля. Ще комусь цей дар допомагає під час покупок не піддатись нав’язливій і привабливій рекламі й придбати лише справді заплановане і дійсно потрібне. Іншим допомагає з легкістю вирушити у відрядженням потягом, а повертаючись в офіс, друкувати все необхідне лише за потреби і по можливості з обох сторін аркуша паперу. Дехто завдяки цьому дару Святого Духа наважується всупереч «усталеним» нормам організувати відпочинок на природі без пластику, а святкування - у дусі чесноти поміркованості. Найголовніше - те, що кожен, хто запросить Святого Духа як Порадника у власне життя, ніколи про це не шкодуватиме, бо відчуватиме, що кожна порада приходить до нас з небес, щоби небо запанувало посеред нас.

Дар ради стає плідним і розвивається лише в тих, хто плекає особистісний зв'язок

з Богом через читання Святого Писання, святі Таїнства й особисту молитву

Святий Дух цим даром робить серце людини чутливим до «голосу сумління»: скеровує всі думки, викликає бажання та скріплює наміри чинити все лише з любові і заради любові.

Свята Чотиридесятниця є особливим часом, у якому через покаяння людина відкривається на дію Святого Духа, а перебуваючи у посиленій молитві та пості, приймає рішення на користь нового в Бозі життя і виявляє щиру готовність чинити добрі діла під Його натхненням.

У літургійних текстах, великопосних богослужіннях і роздумах над таїнством Відкуплення розкаяне серце перестає задавати безліч суєтних запитань, бо недвозначно розуміє, яку велику ціну сплачено за його життя. Вдивляючись у розп’яття Ісуса як доказ любові Отця Небесного, Святий Дух дарує найкращу пораду: кожного дня, за кожної нагоди і кожним вчинком підтверджувати високий статус зватися «Синами Божими».

Біблійні тексти для поглиблених роздумів

1 Цар 3,16-28 «Необхідність поради для виявлення правди і вирішення спірних питань»;

Іс 9,5 «Пророцтво про чудесного Порадника»;

Дан 13,54-60 «Дар ради допомагає відстоювати справедливість і виявляти гріх»;

Пс 16, 7 «Подяка Богові за пораду»;

Пс 106,3 «Щасливий, хто пильнує право й увесь час творить справедливість»;

Мт 10, 19-20; Лк 12,11-12 «Дух Отця буде у нас говорити в потрібний момент».

Молитва

Отче Небесний,

з безмежної Своєї любові до Свого Створіння

Ти послав у світ Сина Свого Єдинородного,

щоби Його стражданнями і хресною смертю

вирвати нас із неволі гріха і з-під влади диявола.

Щиро молимо Тебе і усердно благаємо:

будь для нас повсякчасним Порадником

і Духом Своїм Святим супроводжуй

по всі дні життя нашого. Амінь


Іспит сумління:

Молитва «Царю Небесний»

Чи усвідомлюю і визнаю, що я є храмом Святого Духа? Чи завжди дію згідно з голосом власного сумління і чи постійно просвічую його Божим Словом і Вченням Церкви? Чи прислухаюсь до напоумлень Учительського Уряду Церкви і чи ставлюсь до свого довкілля як Божого створіння і місця постійної присутності Святого Духа?

Акт дияконії: у третій тиждень посту, прислухавшись до порад і вказівок церковних провідників, постановляю відмовитися від шкідливих звичок проти власного здоров’я і здоров’я природи: паління, зловживання спиртними напоями та їжею, а також обіцяю обмежити різноманітні споживацькі апетити.

Дані духовно-екологічні роздуми були підготовані в рамках проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2017.