Актуальна тема

Меню

Освіта для молоді

Живи Laudato Si вдома

Паломництво під час Всесвітнього Дня Молоді – це особлива нагода застановитися над тим, як нас сьогодні формують наші католицькі цінності. Але й після закінчення цієї події ми маємо продовжувати жити за покликом нашої віри.

Всесвітній рух католиків з питань клімату запрошує нас піклуватися про створіння вдома:

Молитва

Скористайтесь екологічним розарієм чи екологічною молитвою.

                     Спілкування на парафії

Будучи католиками, ми зростаємо у спільноті. Обговоріть на своїй парафії католицьке вчення щодо створіння. Помічними можуть стати сайти  Global Catholic Climate Movement та Catholic Climate Covenant, а також енцикліка Папи Франциска «Laudato Si» – чудовий документ, який можна читати разом на парафії.

Подорожуйте легко

Якщо ви будете якнайменше подорожувати автомобілем і літаком, то це суттєво вплине на рівень викидів парникових газів на нашій планеті. Ходіть пішки, використовуйте велосипед чи громадський транспорт. Плануйте поїздку заздалегідь, таким чином зможете подорожувати повільніше і насолоджуватися часом, проведеним з людьми чи у місцях довкола вас.

Використовуйте менше енергії

Електрика, зазвичай, продукується вугіллям чи природним газом, що є однією з найбільших причин виникнення глобального потепління. Вимикати світло, зменшити потужність кондиціонера, вимикати з розетки пристрої, які не використовуються,– все це не тільки заощаджує кошти, але й береже планету. Якщо ми будемо пам’ятати про ці прості кроки під час святкування, то це може перетворитися у звичку шанувати створіння.

Споживайте вегетаріанську їжу

Багатьох людей дивує, що тваринництво є головним джерелом викидів парникових газів. Намагайтеся шанувати нашу католицьку традицію, відмовившись від м’яса в п’ятницю, а також, якщо вам не складає проблем, додайте до п’ятниці ще один день. В усіх культурах існує безліч смачних вегетаріанських страв: від рису та бобів до пасти з томатним соусом. Зробити такий крок – нескладно, проте важливо, якщо хочемо наслідувати заклик Церкви берегти створіння.

Не дивлячись на те, що ви обрали піклуватися про створіння вдома, поділіться чудовими свідченнями зі своєю спільнотою. Папа Франциск каже: «люди та групи на місцях можуть стимулювати реальні зміни. Вони можуть надихати на вищий рівень відповідальності, посилене відчуття спільноти, готовність захищати інших, на дух творчості та глибоку любов до рідної землі.» (Laudato Si,179)   

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на The Global Catholic Climate Movement

Малюнок: Павліна Краївська «Майбутнє покоління хоче жити в мирі з Божим створінням» (Конкурс «Відповідальність за створіння 2017»)