Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

У Нью-Делі обговорять заходи по боротьбі з опустелюванням

До 2050 року 700 мільйонів чоловік, для яких земля є головним джерелом доходу, покинуть свої рідні місця – через деградацію ґрунтів. Цей процес – результат зміни клімату та діяльності людини. Він так чи інакше позначається на житті більш ніж 3 мільярдів жителів планети, тобто майже половини її населення.

2 вересня в Нью-Делі відкриється 14-а сесія Конференції сторін Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням. У ній візьмуть участь представники владних структур, громадських організацій та приватного сектору з 196 країн світу. Очікується, що в ході сесії буде прийнято 30 документів, які допоможуть країнам в боротьбі з опустелюванням і деградацією земель.

Серед заходів, які пропонують в ООН – забезпечення раціонального використання землі та створення альтернативних способів заробітку для жителів пустельних і посушливих районів, в яких проживає близько 40 відсотків населення світу. Це дозволить запобігти або уповільнити процес деградації ґрунтів.

Очікується, зокрема, що в ході сесії представники країн Центральної Азії обговорять ситуацію в регіоні, а також національні плани з виконання Конвенції. Природне середовище цих країн дуже сприйнятливе до антропогенних впливів, найбільш вразливими є гірничо-пустельні райони.

Конвенція по боротьбі з опустелюванням була прийнята в Парижі в 1994 році і вступила в силу в 1996 році. На сьогоднішній день її прийняли вже 196 країн, а також Євросоюз. Головна мета Конвенції – об'єднати зусилля країн щодо поліпшення родючості і відновленню ґрунтів, а також охорони і раціонального використання земель і водних ресурсів.

Джерело: Новости ООН