Актуальна тема

Меню

Заради нащадків: 90% машин повинні стати «зеленими» до 2050 року

В даний час багато урядів і різні організації ставлять перед собою все більше і більше цілей у боротьбі зі зміною клімату. Багато з них виглядають фантастично, деякі вже знаходяться «в роботі», а якісь тільки проходять критичну оцінку. Нове дослідження інженерів з Університету Торонто показує, що необхідно зробити для досягнення кліматичних цілей, поставлених ООН.

Канадські вчені створили комп'ютерну модель, яка змогла оцінити, скільки електромобілів буде потрібно в країні, сильно залежить від автомобілів, щоб досягти мети ООН. Як виявилося, майже всі машини на дорогах повинні будуть бути електричними до 2050 року, пише ПМ.

Команда зосередила свої дослідження на США. На даний момент тільки 0,3% транспортних засобів є електричними в цій країні, не дивлячись на те, що в США дуже високий загальний рівень володіння автомобілем на душу населення. Експерти вважають, що через 30 років США навряд чи зможе прийти до 90% показнику електромобілів на дорогах.

Зараз в світі експлуатується більше семи мільйонів електромобілів (EV), в порівнянні з приблизно 20 000 десять років тому. Хоча це масштабна зміна, воно не є «достатнім для вирішення глобального кліматичного кризи». Провідний автор роботи Олександр Милованов сказав, що більшість людей думає, що більш масштабний перехід на електромобілі вирішить кліматичні проблеми. «Краще подивитися на це так: EV необхідні, але самі по собі вони не є чимось достатнім», – пояснив автор дослідження.

Опублікована стаття в журналі Nature Climate Change говорить про те, що до 2050 року США повинні будуть мати близько 350 мільйонів електромобілів на дорогах (90%). Але автори відзначають, що через 30 років автомобільний парк США буде містити тільки близько 50% EV.

Вся справа в тому, що великомасштабний перехід на EV також створить більш високий попит на електроенергію, уряду буде необхідно побудувати нові електростанції і інфраструктуру. Згідно з дослідженням, парк з 350 мільйонів EV збільшить щорічний попит на електроенергію на 41% від поточного рівня, а це посилить існуючі технічні проблеми, пов'язані з поставками матеріалів, таких як літій, кобальт і марганець для батарей.

Група приходить до висновку, що досягнення 90% рівня володіння EV до 2050 року є нереалістичним сценарієм. Саме тому автори роботи пропонують країнам зосередитися на великих інвестиціях в громадський транспорт і перебудові міст, щоб забезпечити людям комфорт при пересуванні на велосипеді або пішки.