Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Час створіння 2019 – «Мережа життя»

Спільна декларація президентів Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE) і Конференції Церков Європи (KEK)

1 серпня 2019 р.

В контексті того, що вже стало плідною традицією християнських Церков Європи, Рада Єпископських Конференцій Європи (CCEE) і Конференція Церков Європи (KEK) також і в цьому році знову разом виступають і звертаються спільним словом, щоб ще раз виразно вказати на нашу відповідальність за створіння і запросити до молитви.

Час створіння відзначається з 1 вересня до 4 жовтня (за Григоріанським чи з 14 вересня до 17 жовтня за Юліанським календарем, – прим. перекл.) як цілком особливий період в літургічному календарі у все більшій кількості Церков Європи. 1 вересня вперше було проголошено в 1989 р. Днем молитви за створіння вселенським патріархом Димитрієм.

Ми хочемо скористатися цією можливістю і спільно просити, щоб людство проявляло більше поваги до планети. Ми від усієї душі молимось за людей, які по всьому світі страждають від екологічних проблем, спричинених егоїзмом і халатністю. Мережа життя не сміє бути зруйнована жадібністю і байдужістю як до самих людей, так і до всього створіння.

Ми збираємось разом, тому що хочемо просити про прощення. Зловживаючи природними ресурсами, знищуючи та забруднюючи навколишнє середовище ми постійно завдаємо шкоди Божому створінню, яке Він сам назвав «дуже добрим» (Бут 1,31). Ми знаємо, що спосіб життя сучасних суспільств має вплив на всю землю. Тому ми повинні розірвати кругообіг індивідуалізму та замкнутості, пам’ятаючи, що всі ми є членами єдиної родини людей і створені на Божий образ (Бут 1,27). Тож, просячи прощення, ми хочемо змінити своє серце та поведінку, щоб сіяти насіння справедливості та вирощувати плоди любові до ближнього. Таким чином ми спричиняємось до відновлення краси створіння.

Ми дякуємо Богу за красу і доброту Його створіння і не сприймаємо цей прекрасний дар як щось самозрозуміле. Ми намагаємось, щоб наша поведінка почала служити для зцілення і ділення дарами, і з повагою та любов’ю ставитись до Божого створіння. Ми молимось за наших братів і сестер, які зазнали страждання через наше марнотратство, нашу жадібність і, часто, внаслідок нашої байдужості.

Ми підтверджуємо свої зобов’язання щодо створіння, яке довірив нам Бог. Кожна християнська громада покликана стати сильною і зростати у виконанні свого завдання завдяки конкретним вчинкам і добрим ділам, які відповідають їхній духовній традиції. Тому ми закликаємо християн і всіх людей доброї волі засвідчити свою відповідальність перед створінням, будучи його добрими опікунами, які роблять конкретні та цілеспрямовані кроки і борються проти несправедливості, захищаючи біорізноманіття. Для досягнення цього ми підтримуємо спільні дії Європейської християнської екологічної мережі (ECEN), Комісії «Збереження створіння» (CCEE) та інші християнські організації, які працюють для осягнення цієї мети.

Ми усвідомлюємо все більшу нагальність проблеми і тому закликаємо Раду Єпископських Конференцій Європи і різні європейські християнські конфесії, об’єднані в Конференції Європейських Церков, а також всіх людей доброї волі присвятити свою увагу «Часу створіння». Запрошуємо всіх до святкування «Часу створіння», відповідно до своєї духовної та літургійної традиції та у спільній християнській вірі в Бога Творця.

Прп. Крістіан Крігер, президент КЕК

Кардинал Анджело Баняско, президент CCEE

Переклад з нім. мови Бюро УГКЦ з питань екології

https://www.ccee.eu/wp-content/uploads/sites/2/2019/08/2019-CCEE-CEC-Common-Statement-DE.pdf