Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Осіння екодіяльність у Київській архієпархії

Серія цікавих заходів відбулися на теренах Київської архієпархії в осінній період. Так, в Курії Київської архієпархії відбулась знакова подія, на яку референт Бюро УГКЦ з питань екології о. Роман Романович запросив вісім учасників, які разом із ним сформували групу під назвою “Екоініціативи Київщини”. До неї входять: Віктор Карамушка – завідувач кафедри екології НаУКМА, Богдан Мотузенко – соціолог, Кирило Томляк – автор проекту “Кліматичні Краплі”, Сергій Ковальчук – фізик, автор проекту REDOXfactor, Борис Безнощенко – кліматолог, учасник експедиції до Антарктичної станції імені Вернадського, В’ячеслав Васильєв – власник прокату велосипедів “Велократія” у Києві, Ігор Щур та Ігор Сінаєв – які займаються проектом біоремедизацією ґрунтів.

Компанія ALTEN, яку представляють Ігор Щур та Ігор Сінаєв реалізувала декілька проектів із біоремедизації, зокрема два великі проекти за кордоном, у Польщі, в місті Гданськ, де на місці очищеної землі був збудований футбольний стадіон “ПГЕ Арена-Гданськ” до Євро 2012, і проект у Південній Кореї у місті Ансон, у 2016 році.

Ця зустріч була спрямована на те, щоб кожний учасник цієї групи міг допомогти Екологічному бюро працювати в тіснішому контакті із спеціалістами своєї справи та спільно обговорювати майбутні проекти та конференції чи семінари, які покликані популяризувати вчення Церкви щодо екологічних дій людини у світі, та спільними зусиллями змінювати ставлення людства до руйнівної дії, яку воно завдає довкіллю.

7 жовтня в конференц-залі курії Київської архієпархії відбулася лекція на тему «Нові інструменти та підходи у запуску інноваційних проєктів», яку провів Ігор Пеер, директор бізнес-інкубатора BeNextIT, один із засновників Стартап Школи Sikorsky Challenge, тренер мережі Стартап Шкіл Sikorsky Challenge в Україні, на запрошення екореферента. Під час лекції лектор наголосив, що за наступні 20 років людство створить нових технологічних продуктів і послуг більше, ніж за ввесь час його існування. Опісля Ігор Пеер представив два нові проєкти, які згодом будуть реалізовуватись у Київській архієпархії: проєкт Moya Hata та Memoryland. Зокрема проєкт Memoryland дозволяє зберігати памʼять про померлих шляхом створення цифрових двійників кладовищ.

Цього ж місяця екореферент Київської архієпархії взяв участь у VIII Фестивалі інноваційних проектів “Sikorsky Challenge” 2019, який покликаний відшукати талановитих винахідників і допомогти їм стати інноваційними підприємцями. Серед присутніх на Фестивалі були і представники Малої Академії Наук, які пропонували багато енергоефективних та дружніх для довкілля проєктів, що покликані допомогти людині та зберегти природу.

Цікавою була і зустріч референта з питань екології із Ребекою Гармс, ексдепутатом Європарламенту та співголовою фракції партії зелених. Священник розповів про діяльність Екологічного бюро, про заходи та ініціативи, а також про друковані матеріали і подарував екологічну казочку та енцикліку Папи Франциска "Laudato Si".

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології