Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Майстер-клас з енергоефективності

Понад 14 міст України проведуть акції до Дня захисту клімату

Приєднуйтеся до Днів дій від 350.org у твоєму місті 12-20 травня!

15 травня весь світ відзначає міжнародний День захисту клімату. Цього року понад 14 міст України приєднуются до світового руху і проводять заходи для привернення уваги до зміни і збереження клімату.

Другий рік поспіль міжнародна громадська організація 350.org – яка об'єднує сотні тисяч активістів, які працюють разом задля вирішення одного із найбільших викликів людства, зміни клімату – в партнерстві з Українською Кліматичною Мережею проводить кліматичні акції в рамках Днів дій. У соціальних мережах деталі про акції можна знайти за хештегом #Daysofaction2018.

В рамках Днів дій  понад 16 кліматичних акцій проведуть у Києві, Львові, Івано-Франківську, Полтаві, Дніпрі, Рівному, Вінниці, Бердянську, Бродах, Кривому розі, Запоріжжі, Хмельницькому, Розівці (Запорізька область).

В Івано-Франківську Українська Молодіжна Кліматична Асоціація спільно з Екологічним Бюро УГКЦ та ініціативою Зелені Мурахи та Фундацією Регіональних Ініціатив Івано-Франківськ організовують Climate RUN (кліматичний забіг) в рамках Всеукраїнської акції “Дні Дій”.

Забіг  відбудеться 13 травня о 10.30 навколо міського озера!

Спорт, здоров’я та чистота довкілля невід’ємно пов’язані з кліматом. Метою акції “Дні Дій” є привернення уваги місцевих жителів до проблеми зміни клімату, яка актуальна у всьому світі. Сlimate Run - забіг присвячений міжнородному дню захисту клімату (15 травня). Захід відбудеться навколо міського озера, учасники зможуть обрати комфортну для себе дистанцію (3 або 6 км).

Після забігу в неформальній атмосфері поговоримо про зміни клімату. Відбудеться презентація видань Бюро УГКЦ з питань екології, які спонукають усіх людей доброї волі до відповідального ставлення до навколишнього середовища і дають прості доступні поради для мудрого та поміркованого використання електроенергії, газу, нафти та води.
Окрім цього також пройде презентація екологічної валізи енергоефективності, яка використовується референтами Екобюро в рамках проведення освітньо-виховних заходів у парафіяльних громадах, школах, навчальних закладах і дозволяє унаочнити технічні можливості енергоефективності та енергозбереження у повсякденному житті кожної людини.
При сонячній погоді – кожен охочий зможе почастуватися кавою чи чаєм, приготованих на сонячній кухні та підзарядити свій гаджет енергією сонця.

ПРОГРАМА:

10:30 - реєстрація (біля центрального входу)

10:45 - розминка

11:00 - старт

11:30 - розмова про клімат, презентація екологічної валізи, сонячна кава.

Кліматологи довели, що саме людська діяльність є причиною кліматичних змін. Через спалювання викопного палива – вугілля, нафти, газу – в повітря потрапляють парникові гази, які провокують глобальне потепління. Гази, які утворюються в результаті роботи ТЕЦ, автомобілів, лісових та торфових пожеж, сільського господарства утримують сонячне тепло у нижніх шарах атмосфери і провокують “парниковий ефект”. Вихід із цієї ситуації є: скорочення викидів, відмова від викопного палива: вугілля, нафти та газу та перехід на відновлювальну енергію. Дні дій у містах України закликають переходити від слів до дій!

“Нова адаптивна кліматична реальність створює не тільки нові виклики, але й нові можливості. Кожен/а може стати частинкою змін. Кожен/а впливає на політичні рішення та справедливість їх виконання, - вважає Світлана Романко, регіональна координаторка та кампейнерка 350.org у регіоні Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії. - Разом ми створимо нову картину кліматично дружнього міста, у якому хвилі спеки та холоду, повені, безлад з відходами, знищення/кронування зелених насаджень, забруднення повітря та хвороби, яким немає статистики і моніторингу, повільні темпи правового, технічного та економічного переходу на енергію з альтернативних джерел стануть ганебним та подоланим минулим”.

“Я вірю, що спільнодія - наша унікальна сила. Сила творити системні зміни на краще. Дні Дій - можливість зробити наш рух видимим і залучити інших. З кожним роком нас стає все більше, а дії ефективнішими. Долучайтесь!" - говорить Інна Індутна координаторка 350.org зі залучення людей в регіоні Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія.

Як зміна клімату впливає на життя людей на Херсонщині вже сьогодні - можна побачити у відео місцевих активістів тут (авторка Марина Гажур):

https://www.youtube.com/watch?v=fx6KBZHZfj4&feature=youtu.be

Для додаткових коментарів лідерок місцевих кампаній:

Роман Болейчук, організатор заходу в Івано-Франківську, Болейчук Роман, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , 80956617757

Світлана Романко,  кампейнерка 350.org в Східній Європі, Кавказі та Центральній Азії, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., 80502738909.

Інна Індутна, координаторка по залученню людей в регіоні СЕКЦА

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., 80631551932.

Ірина Сопільняк, координаторка Дів Дій в Україні

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., 80502478770.

Довідка

Дні дій - низка подій, присвячених темі клімату, які об’єднають міста України в рамках міжнародної кампанії «Міста для життя». Основна ідея - донести до жителів міст необхідність взаємодіяти з владою в рамках проблеми зміни клімату, а також показати, що громадськість має вплив на те, щоб зменшити негативний вплив на довкілля і перетворити виклики зміни клімату на нові шанси!

«Міста для життя» - міжнародна кампанія, мета якої - об'єднання кліматичних активістів і ініціатив, сприяння та реалізації довгострокових кліматичних стратегій в містах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії http://cityforlife.org. В рамках днів дій до кампанії приєднаются також Бішкек (Киргизстан), Кутаїсі (Грузія) Вітебськ (Білорусь) та Санкт-Петербург (Росія). Ініціатор кампанії - міжнародна організація 350.org

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології