Культура енергоефективності у фокусі освітнього семінару для душпастирів-екологів УГКЦ

У вівторок, 23 травня в адмінкорпусі Івано-Франківської архієпархії відбувся освітній семінар для архієпархіальних, єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології на тему «Культура енергоефективності».

Захід відбувся в рамках Тижня Laudato Si, який вже традиційно щороку ініціює Святий Престол з метою популяризації екосоціального вчення та його імплементації в душпастирське служіння та життя Церкви.

Тематичними духовно-екологічними імпульсами на початку зустрічі поділився о. Роман Романович, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Київській архієпархії, відзначивши ключове особливе значення на шляху формування екологічної свідомості та культури таких чеснот як самодисципліна і перманентна освіта через збагачення себе знаннями про світ та свою роль у ньому через щоденне читання Святого Письма, книг та комунікацію.

Професор Максим Карпаш, проректор Університету Короля Данила представив церковним екологам наукові підходи плекання культури енергоефективності дітей та молоді, наголосивши на особливому значенні у цьому процесі емоційної складової та плекання любові та відповідальності до оточуючого світу у невимушений спосіб через різноманітні ігрові форми. Доповідач поділився досвідом плекання культури енергоефективності в науковому містечку «Нова енергія», яке відбувається згідно з гаслом «Думай – досліджуй – дій», що дуже тісно перегукується з методологією церковної природоохоронної діяльності «Дивись – розміркуй – дій», а також наголосив на архіважливій ролі Церкви та морально-релігійних цінностей у процесі екологічної освіти та виховання.

Професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології підбив підсумки командного екослужіння за поточний період, представив основні напрямні на літній час, а  також презентував присутнім нове видання церковної екологічної інституції під назвою «Абетка енергоефективності: для дітей Божих – малих та дорослих», висловивши сподівання, що воно стане важливим знаряддям плекання культури бережливого ставлення до Божого створіння – природи в рамках освітньо-виховної діяльності церковної екоінституції.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології