Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Професор Володимир Шеремета: «Спасибі Хорватії за підтримку України в боротьбі добра проти зла»

У середу, 30 березня, до України вирушила чергова партія гуманітарної допомоги від «Карітасу» Хорватії. З цього приводу відбулась пресконференція для хорватських ЗМІ за участі пані Сузани Борко, заступниці директора «Карітасу» Хорватії, та д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро УГКЦ з питань екології.

Представниця Хорватії детальніше представила актуальну допомогу,  надану в рамках акції «Допомога для України» („Pomoć za Ukrajinu“).

Нова партія гуманітарної допомоги вартує 1 120 000 кун і важить приблизно 30 тонн. Серед іншого українці отримають продукти харчування тривалого зберігання, предмети гігієни, сантехнічні й медичні матеріали, шкільне приладдя та інше обладнання.

Заступниця директора Хорватського «Карітасу» зазначила, що наступного тижня планується нове 60-тонне відправлення гуманітарної допомоги для України. Хорватська Єпископська Конференція надала кошти в сумі одного мільйона кун для допомоги біженцям з України через «Карітас» Хорватії.

До конференції у форматі відеозв’язку в Івано-Франківську долучився керівник Бюро УГКЦ з питань екології, професор моральної теології та екологічної етики Івано-Франківської теологічної академії д-р Володимир Шеремета.

Професор Шеремета наголосив: триває вже 35-й день повномасштабної інвазії російської федерації в Україну. Ця злочинна війна проти українського народу щодня завдає болю, несе страждання та смерть. Жертвами російських агресорів стають мирні мешканці, руйнується інфраструктура, знищуються житлові квартали, лікарні та школи, об’єктами обстрілів стають церкви й релігійні споруди, плюндрується культурна та природна спадщина.

Професор Шеремета також підкреслив, що  перманентною залишається небезпека ядерної соціально-екологічної катастрофи не лише для України, але і Європи та всього світу, оскільки захопленими російськими окупантами залишаються найбільша в Європі Запорізька атомна електростанція в Енергодарі та Чорнобильська АЕС. «Загалом в Україні діють 15 атомних енергоблоків, руйнування кожного з яких може стати причиною катастрофи чорнобильських масштабів, що є суттєвою додатковою причиною зробити все можливе, щоб закрити небо над Україною», - переконаний очільник Бюро УГКЦ з питань екології.

На завершення професор Шеремета подякував хорватському народу, який  тридцять років тому пережив схожу війну, за солідарність і допомогу в боротьбі добра проти зла, а також висловив особливу вдячність Джаковачко-Осієчкій єпархії, де під час вітчизняної війни в Хорватії здобував богословську освіту, і яка зараз активно допомагає українцям, надаючи гуманітарну допомогу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології