Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2025

Міжнародне енергетичне агентство наполягає на виробництві 75% світової електроенергії з відновлюваних джерел

Міжнародне енергетичне агентство (International Energy Agency) закликає енергокомпанії, уряди країн та всіх жителів планети сприяти виробницву 75% світової електроенергії з відновлюваних джерел вже до 2030 року.

Про це йдеться дорожній карті з декарбонізації світової економіки, опублікованій найавторитетнішим у світі органом енергетичних аналітиків, пише eco town

«Світ рухається до глобального потепління, що перевищує найагресивнішу межу Паризького угоди, рівну 1,5°C, – відзначає агентство у щорічному головному звіті. – Перехід до використання поновлюваних джерел енергії необхідно здійснити у жорсткі терміни, бо значна частина викопного палива з енергосистеми буде коштувати на 25% більше, ніж $54 трлн, які світ вже планує інвестувати до 2040 року».

Детальніше...

Названо країни, в яких швидше за все руйнуються екосистеми

Згідно з аналізом однієї з найбільших перестрахувальних компаній Swiss Re, одна п'ята частина країн світу знаходиться під загрозою руйнування своїх екосистем.

Природа дає нам дуже багато, хоча в сучасному світі ми все рідше замислюємося про це. Їжа, вода, чисте повітря – все це дає нам Земля, пише ПМ.

Згідно з доповіддю, більше половини світового ВВП (42 трильйонів доларів) залежить від біорізноманіття та природних ресурсів. Однак, незважаючи на це, багато країн «засліплені» і продовжують «брати» у природи більше, ніж вона може дати.

Детальніше...

Міжнародний «екологічний расизм» і COVID-19: що спільного?

Екологічний расизм, екологічна несправедливість – так називають експерти ООН практику вивезення багатими державами токсичних хімікатів в бідніші країни, які навіть не знають, як поводитися з цими небезпечними відходами. В результаті там відбувається забруднення навколишнього середовища, що стало одним з ключових чинників появи і поширення COVID-19, пишуть Новости ООН.

«В умовах пандемії COVID-19, немов під мікроскопом, стали видні нерівність і дискримінація», – заявив новий Спеціальний доповідач ООН по небезпечних речовин і відходів Маркос Орельяна. Він вважає, що «погіршення стану навколишнього середовища, зміна клімату та зміни в землекористуванні є ключовими факторами появи COVID-19», який блискавично поширюється в районах смітників і промислових об'єктів, де, як правило, живуть і працюють бідняки.

Детальніше...

Принц Вільям заснував екологічну премію The Earthshot Prize, яка дорожча, ніж Нобелівська

Британський принц Вільям заснував премію The Earthshot Prize, яку вручатимуть за винайдення рішень найгостріших проблем екології.

У фонд премії принц заклав 65 мільйонів доларів. Переможці отримуватимуть по 1,3 мільйона доларів – це більше, ніж Нобелівська премія (1,1 мільйон доларів), пише the-village.

З 2021 року премію вручатимуть щорічно п’яти людям або організаціям у номінаціях: захист і відновлення природи, очищення повітря, відродження океанів, побудова безвідходного світу та відновлення клімату.

Детальніше...

Екомаркування: якій марці можна довіряти?

Цей рік приніс багатьом з нас чимало змін. Зокрема, прискорилося поширення більш кліматично дружніх звичок. Продажі велосипедів стрімко злетіли вгору, попит на органічну їжу зріс, і багато хто вирішив подорожувати ближче від дому цього літа. Це добрі новини на кліматичному фронті, але цього недостатньо для запобігання кліматичній катастрофі, і ніхто не може зазирнути в чарівну кришталеву кулю, щоб передбачити, як довго ця тенденція буде тривати, пише Зелене досьє.

Тема зміни клімату звучить всюди в інформаційній картині дня: якщо ми збережемо діючі моделі виробництва та споживання, то до 2050 року нам знадобляться майже три планети для підтримки нашого стилю життя. Більш стійкий спосіб життя – не є складною справою. Ми всі можемо прагнути застосувати принцип «5R» (англійською: refuse, reduce, reuse, repair, recycle, тобто – відмовитися, зменшити, повторно використати, відремонтувати, переробити). Але коли нам потрібно купувати нові товари, то складно зрозуміти, які з них мають найменший вплив на навколишнє середовище.

Детальніше...

Урагани, пожежі та посухи: у 2020 році сталася рекордна кількість кліматичних катастроф

У 2020 році було зафіксовано рекордну кількість кліматичних катастроф.

Шторми, посухи та пожежі вже обійшлися США як мінімум в 50 млрд доларів, а до кінця 2020 року залишилося ще три місяці.

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, в США в 2020 році вже сталося 16 стихійних лих, пов'язаних з кліматом, кожне з яких завдало збитків на суму понад 1 млрд доларів. Це можна порівняти з рекордами 2011 і 2017 років, але тепер всього за дев'ять місяців, пише УНІАН

Детальніше...

Дослідження: підвищення рівня вуглецю збільшує ризик повеней

Вчені з США пов'язали рівень вуглецю в атмосфері Землі c кількістю повеней в країні. За їх даними, в нових умовах рослини поглинають все менше води і вона потрапляє в річки і озера.

У новому дослідженні вчені з Геологічного товариства Америки порівняли історичні дані про вуглець в атмосфері зі спостереженнями за рівнем річок. Дослідники показали, що в міру підвищення рівня вуглецю, здатність рослин поглинати воду знизилася. Це означає, що більше опадів потрапляє в річки і озера – це збільшує ризик повеней в майбутньому, пише Хайтек.

Детальніше...

Глава ООН: втрати продовольства і харчові відходи обурливі з моральної точки зору

Ми купуємо в магазинах більше їжі, ніж нам потрібно, залишаємо вдома псуватися фрукти і овочі або замовляємо в ресторанах більше, ніж можемо з'їсти – щорічно третина всього продовольства, половина фруктів і овочів, а також чверть м'ясних продуктів на загальну суму в трильйон доларів виявляються на смітнику. У той же час понад три мільярди чоловік недоїдають або не можуть дозволити собі здорову їжу, пишуть Новости ООН.

Кожен житель планети може зробити свій внесок у те, щоб змінити цю ситуацію, головне в цій справі – обізнаність. В цьому році в ООН вперше відзначали Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи. Він збігся з пандемією COVID-19, яка змусила багатьох замислитися про необхідність перетворень, в тому числі в сфері виробництва і споживання продовольства.

Детальніше...