Індія будує найбільшу сонячну електростанцію на планеті

Індія має намір побудувати найпотужнішу на планеті сонячну електростанцію номінальною потужністю 4000 мегават.

Потужність нової станції можна порівняти з чотирма повномасштабними ядерними реакторами. Фактично, індійський проект буде вдесятеро потужніший, ніж всі раніше представлені сонячні станції. Площа супер-станції складе 77 квадратних кілометрів.

У проекті об'єдналися відразу шість індійських держкомпаній, які створили спільне підприємство з статутним капіталом в 4,4 млрд. доларів, який буде інвестовано в станцію. Завершити будівництво потужності передбачається через сім років, а розташується станція поблизу солоного озера Самбхар, що на півночі країни.

Сонячна фотоелектрична станція повинна буде працювати не менше 25 років і, як очікується, щорічно даватиме близько 6,4 млрд. кВт/годин електрики. Влада Індії говорять, що станція дозволить скоротити викиди СО2 в атмосферу на 4 млн. тонн на рік. Відзначимо, що ще в 2010 році сумарна потужність індійських сонячних електростанцій становила всього 17,8 мегават, тоді як минулого року цей показник був збільшений до 2208 мегават. Згідно з раніше ухваленим урядовим планом, до 2022 року в країні працюватимуть сонячні станції сумарною потужністю в 20 гігават.

Влада країни говорить, що собівартість виробництва сонячної електроенергії в Індії за останні роки скоротилася з 17 рупій (30 центів) за 1 кВт/год до 7,5 рупій, проте влада в кінцевому підсумку мають намір іще знизити цей показник.

На сьогодні в Індії ведеться будівництво відразу декількох великих сонячних електростанцій, причому всі вони розкидані по різних частинах країни.

Джерело: Espreso.tv