Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Заклик до молитви за створений Богом світ в рамках Тижня молитов за єдність християн

«Чи ж Христос розділився?» (див. 1 Кор 1, 1-17) – під таким гаслом 18-25 січня пройде Тиждень молитов за єдність християн, який щорічно відзначається під егідою Всесвітньої ради Церков та Папської ради сприяння єдності християн.

Безумовно, що розділення християн є великим скандалом перед лицем Бога і необхідно шукати всіх можливих шляхів для відновлення втраченої єдності Тіла Христового – Церкви. Вже традиційно, одним із таких шляхів вважається співпраця християн для збереження нашого спільного дому, яким є створений Богом світ.

Також однією з провідних тем цьогорічного Тижня молитов за єдність християн є питання відповідальності за створіння в контексті покликання всіх християн до святості (див. 1 Кор 1, 1-3). Це покликання означає – відкрити своє нутро для дії Божої благодаті і ставати Новою людиною у Христі через молитовне та сакраментальне життя, а рівно ж і через служіння ближнім, що включає відповідальне ставлення до всього, створеного у Христі, світу – природи.

Підготовані організаторами Тижня молитов за єдність християн молитви-прохання відповідають восьми «Цілям розвитку тисячоліття», формулюванням яких Міжнародна спільнота намагається дати відповідь на ключові виклики сучасності та майбутнього, одним з яких є глобальна екологічна криза з катастрофічними наслідками для всього людства.

У відповідності до рекомендацій Всесвітньої ради Церков та Папської ради сприяння єдності християн, Бюро УГКЦ з питань екології просить душпастирів Християнських Церков України долучати до богослужінь під час Тижня молитов за єдність християн 18-25 січня молитовні прохання, подані у додатку.

д-р Володимир Шеремета,

керівник Бюро УГКЦ з питань екології

 

Додаток:

 

Прохання до Сугубої єктенії

під час Тижня молитов за єдність християн, 18-25 січня 2014 року

За всіх людей, які страждають від бідності та голоду. Їх нужда часто спричинює різні конфлікти. Силою Любові Ісуса Христа, віднови порушені справедливість і мир, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За людей, які прагнуть, щоб кожна людина могла отримати основну освіту. Допоможи, щоб їх жага знань сприяла будуванню мостів між Церквами і пошануванню наших відмінностей, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За всіх, хто старається про захист гідності і прав кожної людини. Молимось, щоб усіх чоловіків і жінок у всьому світі поважали в рівній мірі, як Образ Божий, і щоб вони могли мати рівний доступ до роботи, товарів і послуг, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За хворих дітей та молодь, а також тих, хто працює для кращого медичного обслуговування дітей. Допоможи нам розпізнати в дітях самого Ісуса Христа, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За здоров’я матерів. Допоможи нам бути уважними до потреб жінок, які носять в собі нове життя, любов яких до своїх дітей нагадує нам про об’єднуючу любов Бога до нас, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За всіх, хто страждає від ВІЛ/СНІДу, малярії та інших серйозних захворювань. Відкрий наші вуха, щоб ми могли почути голоси страждаючих пацієнтів і допоможи працювати для побудови світу, в якому всі люди отримають належне пошанування та допомогу і ніхто не залишиться забутим, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За всіх, хто страждає від наслідків руйнівного ставлення до створіння і за збереження зникаючих видів. Провадь нас екологічним шляхом збалансованого розвитку, щоб ми могли примиритися зі всім створінням, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

За всіх, хто страждає від нестачі міжнародної солідарності. Допоможи встановленню міжнародного партнерства та справедливості, зокрема через справедливу торгівлю і списання боргів найбіднішим країнам, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)

Господи Боже, допоможи нам в осягненні цих цілей, на шляху відновлення втраченої єдності, щоб ми осягнули Твоє Царство небесне, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Господи помилуй (3 р.)