Роздуми на Великий піст

Піст за створіння: встановіть LED освітлення, використовуйте енергію сонця та подивися далі свого рахунку за електроенергію

«У 2000 році, коли Мозамбік потерпав від повеней, це називали стихійним лихом, проте деякі з нас, мешканці Лондона вважали по-іншому. У наших молитвах ми прохали, щоб люди змінили свій підхід до енерговикористання, щоб зменшити нашу участь у процесі кліматичних змін заради Божого створіння», - Джон Ховкінс (Англія).

Встановіть LED освітлення: збільшення енергоефективності – це перший крок до того, щоб дбати про даровані нам джерела енергії. Замініть ваші лампочки на довготривале LED освітлення.

 Більшість будівель, в яких ми щодня перебуваємо, мають штучне освітлення. Зміна лампочки на світлодіодну стане маленьким кроком, який, врешті-решті, призведе до великих змін.

LED лампочки генерують світло за допомогою світловипромінюючих діодів, а не нитки розжарення, як це відбувається у звичайних лампочках-жарівках. В результаті вони більш енергоефективні. По суті, LED лампочка, в середньому, використовує на 75% менше енергії, ніж звичайна лампочка.

Зменшення використання надмірної кількості енергії, в свою чергу, зменшує використання палива, яке є джерелом цієї енергії. Перехід від звичайних лампочок-жарівок чи флуоресцентних на LED освітлення – це простий, але дієвий спосіб заощадити енергію та захистити наш клімат.  

 

«Вугільна промисловість в Австралії включає в себе проблеми як екологічного, так і соціальною характеру для місцевих і державних спільнот. Подорожуючи Австралією, я бачила цей негативний вплив і це змусило мене хвилюватися», - Джемі Лі Каллард (Австралія).

Обирайте відновлювальні джерела енергії: пообіцяйте собі придбати у 2018 році щось з обладнання на сонячній енергії: чи то систему сонячного освітлення, чи сонячну зарядку для вашого телефона, чи сонячні панелі для вашого дому чи парафії.

Енергія сонця – це екологічний, надійний і доступний спосіб генерувати енергію. Сонячні панелі на даху чи у саді коло вашого будинку чи парафії – це чудовий спосіб зменшити свою участь у кліматичних змінах та захистити створіння. Сонячна зарядка для телефона чи ноутбука, ліхтар на сонячних батареях  чи маленькі генератори – все це акумулює сонячну енергію, щоб зарядити наші щоденні пристрої.

Джастін Вельбі, Архієпископ Кентерберійський, казав: «Реагувати на кліматичні зміни є частиною піклування про Боже створіння. В той же час це означає любити нашого ближнього на практиці, у нашому випадку ближнім є той, кого ми ніколи можемо не зустріти, але кому щодня загрожує серйозна моральна криза – ось серцевина того, як потрібно наслідувати Ісуса Христа».

 

«Малаві по великій мірі залежить від гідроелектростанцій як для промислового, так і для домашнього користування. Постійні посухи та нечасті опади, спричинені кліматичними змінами, зменшили рівень води в озері Малаві, в результаті, в країні трапляються перебої з подачею електроенергії, які тривають щонайменше 24 години. Це впливає на виробництво на малих підприємствах і є причиною небажаних смертей в лікарнях», - Тіа Банда (Малаві).

Подивіться далі свого рахунку за електроенергію: те, як виробляється енергія на території, якій ви перебуваєте, буде мати певні наслідки для майбутніх поколінь. Дізнайтесь, як продукується електроенергія у вашому районі.

Те, як продукується енергія відрізняється від країни до країни, а навіть і в межах однієї країни. У Південній Америці, до прикладу, Чилі бере 45% енергії з відновлювальних джерел, тоді як Аргентина – тільки 2%. У США ситуація теж відрізняється: штат Джорджія отримує 50% енергії з відновлювальних джерел, а Західна Вірджинія отримує менше, ніж 1%.

Ці цифри показують, що історія того, як продукується енергія, може стати або історією прогресу, або історією шкоди нашому Спільному Дому. А яка історія твого району?

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на сайт Global Catholic Climate Movement